HTML

Sortörés

A sortörés - gondolatok a pont után.

Friss topikok

  • tesz-vesz: nincs (2010.06.07. 12:10) Elegáns Társaság
  • Shadowbull: www.klimaklub.hu/files/file_76_1257423499.ppt (2009.12.16. 09:31) A lapos Föld társaság
  • syandras: "Én félek. Mi lesz veled Magyarország? Hogy lehet az, hogy itt Európa szívében, 2009-ben egy olyan... (2009.12.14. 20:31) Kivéve, ha
  • valójábannemberci: @Scala: Arról anyukád ehet. Meg apukád is. Meg apáink apái is. És apáink apáinak apái is. És apáin... (2009.11.25. 20:19) Áltudományos propaganda az M1-en
  • 3.14159265: Szerencsére a fidesz olyan, hogy semmilyen erkölcsi értékrendet nem vesz komolyan. Örökös vezetőik... (2009.10.20. 14:24) Szúnyog a levesben

Linkblog

Kivéve, ha

2009.07.05. 16:12 br

Bede Márton az indexen azon a véleményen van, hogy a törvényeket, bírósági ítéleteket el kell fogadni és tiszteletben kell tartani, illetve hogy a holokauszttagadás és a Magyar Gárda betiltani akarása elméletileg kívánatos, de gyakorlatban megvalósíthatatlan próbálkozás.

Ahhoz, hogy ezen érvelés egyszerűsége nyílvánvalóvá váljon, kezdjük azzal, hogy mi is a törvény: az állam által létrehozott szabályozás a társadalmi egymás mellett élés, az állam és egyén interakciójának definiálása, melyet a bíróságok, rendőrség, ügyészség és a parlament segítségével kerül értelmezésre és végrehajtásra.

A törvény, mint játékszabály, nem abszolút, hanem egy jogi rendszer része. Egy köztörvényes vagy sima polgári peres vitában nem szokott előkerülni a rendszer többi eleme. Ritkán fordul elő, hogy valaki az alkotmánybírósághoz fordul, mert nem ért egyet a bíróság által rámért súlyos testi sértés bűncselekménye miatti ítélettel.

A törvények és azok bírósági alkalmazásuk, illetve a tágabb rendszer vizsgálata viszont különlegesen érdekessé válik olyan ügyekben ahol a törvény és a bírósági alkalmazás ellentmond a jogrend és az elidegeníthetetlen szabadságjogok által formált alapnak.

Amikor elsőfokon feloszlatták a Magyar Gárdát, akkor bizakodtam, hogy az alapjogokkal szembeni, alkalmazástechnikai hibából és inkompetenciából származó ítéletet majd másodfokon felül fogják bírálni.

Sajnos ez nem történt meg, nyilván a legfelsőbb bíróság és/vagy Strasbourg következik.

De hogy miért van ilyen szilárd és biztos véleményem arról, hogy az első és másodfokú ítélet egy rakás szemét? Viszonylag egyszerű a kérdés: a bíróságok által értelmezett törvényeket be kell tartani, kivéve ha azok ellentétben állnak az Alkotmánnyal, a nemzetközi emberjogi egyezményekkel vagy az elidegeníthetetlen emberi jogokkal.

8. § (1) A Magyar Köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait, ezek tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége.

(2) A Magyar Köztársaságban az alapvető jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg, alapvető jog lényeges tartalmát azonban nem korlátozhatja.

60. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára.

63. § (1) A Magyar Köztársaságban az egyesülési jog alapján mindenkinek joga van a törvény által nem tiltott célra szervezeteket létrehozni, illetőleg azokhoz csatlakozni.

Ha a Magyar Gárda bűncselekményt szervezett volna, vagy számottevő tagja a Gárda ténykedésével összefűggő módon bűncselekményt valósított volna meg, akkor fel lehetett volna oszlatni az egyesületet.

A szubjektív értékítélet, mint a "félelemkeltés" egyrészt nem törvényileg szabályozott bűncselekmény, másrészt konkrét dokumentált eset híján, amikor a félelemnek alapja volt - üres kifogás.

Az Európai Emberjogi Egyezmény alapján, aminek a Strasbourgi Emberjogi Bíróság az alkalmazó ága:

Article 11 – Freedom of assembly and association

1. Everyone has the right to freedom of peaceful assembly and to freedom of association with others, including the right to form and to join trade unions for the protection of his interests.
2. No restrictions shall be placed on the exercise of these rights other than such as are prescribed by law and are necessary in a democratic society in the interests of national security or public safety, for the prevention of disorder or crime, for the protection of health or morals or for the protection of the rights and freedoms of others. This article shall not prevent the imposition of lawful restrictions on the exercise of these rights by members of the armed forces, of the police or of the administration of the State.
 

Mindezek alapján:

  1. A bírósági ítéletek, melyek feloszlattak egy bűncselekményt nem elkövető szervezetet alkotmány és emberi jog ellenesek. (egyesülés, szerveződés joga)
  2. A bírósági értelmezés, hogy nemcsak a jogi személy Magyar Gárda Egyesületet, hanem a nem jogi személy Magyar Gárda mozgalmat is korlátozni kívánják, az emberi jogok súlyos megsértése (szólás, gyülekezés).
  3. A rendőrség értelmezése, miszerint a jogi személy Magyar Gárda Egyesület feloszlatása, diktatúrát idéző logika alapján, azt is jelenti hogy a mozgalom nem működhet, a Magyar Gárda, már nem bejegyzett szervezet tagjai nem vehetnek részt megmozdulásokon és nem viselhetnek olyan ruhát aminek viselését törvény nem tiltja - egyértelműen diktatórikus és emberi jogokkal össze nem egyeztethető (szólás, gyülekezés).

 

A bíróságok csúfos leszereplése mellett a rendőrség is súlyos döntéseket, sőt bűncselekményeket követett el nemrégiben.

A kronológia röviden:

  • 2009. július 4.-re tüntetést jelentettek be különböző csoportok. A tüntetést a rendőrség nem "engedélyezte".
  • A tüntetők mégis megjelentek, a túlnyomórészt teljesen békés emberekből álló demonstrációt a rendőrség brutálisan - könygázzal, gumibotozással, bilincseléssel és előállítással feloszlatta.

 

A fentebb idézett Magyar Alkotmány és az Európai Emberjogi Egyezmény alapján minden embernek joga van demonstrációt szervezni illetve azon részt venni, kivéve ha az

  • nemzetbiztonsági okokból (háború, fegyveres zavargások)
  • közegészségügyi okokból (járványveszély, stb.)
  • bűnmegelőzési és közbiztonsági okokból
  • mások jogainak védelme okán

nem megengedett. Egy tüntetés megtartása nem engedélyköteles, nem kell bejelenteni a rendőrségre, bármit is mondjon a rendőrség, illetve ha létezik törvény vagy szabályozás ami ilyesmit mond, az ellentétben áll a vállalt nemzetközi egyezményeinkkel és az alkotmánnyal, tehát nem érvényes.

A rendőrség gyakorlatilag egyetlen okból oszlathat fel békés tüntetést: járványveszély esetén. Az összes többi lehetőség kifejezetten nem békés tüntetések esetén áll elő.

Érdekes megnézni egyébként a konkrét ítélkezési gyakorlatot ez ügyben. Idevágó, hogy volt már Strasbourgban magyar gyülekezési jog megsértése miatt ügy:

2002 december 1.-én történt eset, hogy Medgyessy Péter a Kempinski Hotelben a román miniszterelnökkel közösen ünnepelték a román nemzeti ünnepet - Erdély elcsatolását. Emberek egy csoportja azon a véleményen volt, hogy ezt egy magyar miniszterelnöknek nem kellene ünnepelnie és ezért a rendőrség informálása nélkül tüntetést szerveztek a Kempinski Hotel elé.

Körülbelül 150 ember jelent meg, a rendőrség is jelen volt a helyszínen. A rendőrség szerint a demonstráció azután került feloszlatásra, miután egy kisebb detonáció hangja hallatszott, ami megítélésük szerint veszélyt jelentett a rendezvény biztonságára.

A tüntetésen résztvevők szerint a rendezvény teljesen békés volt, egyetlen céljuk volt: véleményük kifejezésre juttatása.

2003 február 6.-án a tüntetők elsőfokon elvesztették a pert amit a rendőrségi oszlatás miatt kezdeményeztek. A bíróság indoklásában kiemelte, hogy a bejelentés nélküliség önmagában illegálissá tette a tüntetést és okot adott a feloszlatásra.

2003 október 16.-n a másodfokú ítélet helybenhagyta az elsőfokút.

2004 február 24.-n a Legfelsőbb Bíróság elutasította a tüntetők felülvizsgálati kérelmét.

2007 július 17.-n a Strasbourgi Emberjogi Bíróság kimondta a fentebb idézett Article 11 megsértését és kötelezte a Magyar Államot fejenként 10,000 EUR kompenzáció illetve összességében 2000 EUR perköltség megfizetésére.

 

Az alkotmányos jogok és a precedensek ismeretében, a jogsértések miatt:

  1. Le kell mondania Draskovics rendőrséget felügyelő miniszternek, az országos rendőrfőkapitánynak, a budapesti rendőrfőkapitánynak.
  2. A katonai ügyészségnek meg kell indítania a büntetőeljárásokat a most szombati rendőri brutalitás végrehajtói ellen.
  3. Az alkotmánybíróságnak el kell kaszálnia minden, az alkotmánnyal ellentétes passzust a gyülekezési törvényben.

 

Amíg ez nem történik meg, addig polgári engedetlenséggel kell tovább tüntetni és a figyelmet felhívni a jogsértésekre.

Ha feloszlatják a Magyar Gárdát, akkor gárdista vagyok. Ha brutális módon feloszlatják a megmozdulást, akkor megbilincselt tüntető vagyok. Ha büntetni akarják a gondolatokat és korlátozni a szólásszabadságot, akkor holokauszttagadó vagyok. Ha el akarják nyomni a melegeket, akkor homoszexuális vagyok. Ha tiltani akarják a cigánybűnözés kifejezés használatát, akkor rasszista vagyok. Ha be akarják tiltani Marilyn Mansont, akkor sátánista vagyok.

33 komment · 1 trackback

Címkék: kádár kormány társadalom szabadság alkotmány diktatúra bűncselekmény szabadságjogok

A bejegyzés trackback címe:

https://sortores.blog.hu/api/trackback/id/tr71228000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legal Eagles 2009.07.07. 16:54:26

Ride, Lou, rideTörtént itt a múlt héten egy és más a mindig izgalmas jogi kérdéseket feszegető Magyar Gárda ügyeiben, ezért aztán megpróbáljuk egy kicsit tisztázni a dolog jogi hátterét. Azt előrebocsátom, hogy igen kevés, mondhatni semmilyen írásos dokum…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betyár (törölt) 2009.07.05. 20:21:27

Köszönöm.
Bár nem vagyok jogász, nekem is ez volt a sejtésem.

tuggya 2009.07.06. 09:26:09

Csakhogy az nem úgy megy, hogy br (vagy bármely más állampolgár) azt mondja: "ez a bírósági ítélete alkotmányellenes, tehát nem tartom be, nem engedelmeskedem neki". Ha ilyen egyszerű lenne, akkor egyetlen pervesztes adós sem fizetne, egyetlen elítélt sem vonulna börtönbe. Mert szerintük a marasztaló ítélet alkotmánysértő.
Nem, kérem. Aki úgy véli, hogy egy jogszabály alkotmánysértő, az forduljon az alkotmánybírósághoz; ha egy bírósági ítéletet tart ilyennek, akkor vegye igénybe a jogorvoslati lehetőségeket. Csak az AB-nek illetve a felsőbb bíróságnak van joga a sérelmezett jogszabályt vagy ítéletet megsemmisíteni. Addig viszont be kell tartani őket.

(Természetesen az AB döntése előtt is kinyilváníthatod a véleményedet az alkotmányellenességről, de nem buzdíthatsz hatályos jogszabály, jogerős ítélet semmibe vételére.)

Gróf Úr 2009.07.06. 09:38:18

Nem tartom sokra a Magyar Gárdát, szerintem tüneti kezelésnek sem jók, nemhogy megoldásnak bármilyen problémára, de egyetértek veled, nagyon jó írás.

Csumpitáz Alfréd 2009.07.06. 09:42:15

@ tuggya: mélyen egyetértek, ezzel kiegészítve a szerző egész irománya zárójelbe tehető. Ugyanis rossz döntések minden rendszerben vannak, de azokkal jogellenesen szembeszegülni nem lehet.

A gondolatmenet ott sántít, mint minden szemellenzős (jogászkodó, de a jog szellemiségét egyoldalúan elhajlító) jogvédő értelmiségi nyavajgása, hogy a gyülekezési jogot, a szólás- és vélemény-nyilvánítás jogát lassan olyan abszolút jognak tekinti, ami a többi alapjog (értsd: alkotmányos jog) felett áll. Ez tévedés, ezek a jogok sem korlátozhatják az állampolgárok más, vagy akár ugyanezen alapjogait. A "félelemkeltés" pedig éppen erre jó.

@br: azt kihagytad, hogy ha itt a cigányokat fenyegetik, akkor cigány vagyok...

Csumpitáz Alfréd 2009.07.06. 09:48:01

Amúgy a hivatkozott Bede Márton cikkben van egy nagyon találó - a jelen magyar közéletet jól lefestő - felvetés, íme:

"végre el kellene dönteni azt az egyébként nem olyan nehéz kérdést, hogy mik is vagyunk mink pontosan. Törvénytisztelő demokraták, akik kötésig állnak Európában? Ez járható út, csak akkor ne csupán várjuk a jog uralmát, hanem fogadjuk is el annak minden döntését. Törvényen kívüli banditák, vadkapitalisák, randalírozók és egyéb kalandorok gyülekezete? Ez szintén járható út, és ne sikoltozzon nekem senki, sok honfitársunk a másik megoldás reménytelenségét látva, racionálisan mérlegelve választja ezt az opciót."

zsoltix 2009.07.06. 09:52:16

A cigànyok is rengeteg emberben keltenek fèlelmet,tiltsàk be öket is:)

Taurusz 2009.07.06. 09:55:58

@zsoltix: Az ítélet óta én is mindig ezt mondom, de smiley nélkül...

devadel 2009.07.06. 09:56:36

..... ha meg butaságokat beszélek, buta vagyok.

a gondolatmenet jó lenne, egyébként, ha nem tartalmazna hazugságot.

a magyar gárda azért jött létre, hogy a nemzeti ügyet, ezen belül is a cigányügyet a maga módján "kezelje". ez a megmozdulásaikból, megszólalásaikból mindenki számára nyilvánvaló. csalafinta jogászkodással lehet kamuzni, meg szabadságjogokról beszélni, de a gárda NEM parlagfüvet irtott. hanem alkotmányellenes módon megfélemlítette a cigányokat, homoszexuálisokat. a vélemény-nyilvánítás szabadságát nem rendeltetésszerűen használta, hanem pont mások vélemény-nyilvánításának korlátozására.

ilyen módon tehát teljesen jogosan tiltották be.

mondd, br, ha be akarják tiltani a lincselést, akkor lincselő vagy? ha tilos gyilkolni, akkor gyilkos vagy?

egyébként jól vagy?

Blogger Géza 2009.07.06. 10:02:58

@galabenisztomasz: Na igen, de hogy kiben mi kelt félelmet, az elég szubjektív. Ha minden kisebbségi álláspontnak érvényt akarnánk szerezni, bármit be lehetne tiltani. Pl tiltsák be a vadászegyletet, mert félek, hogy véletlenül lelőnek az erdőben. Valahol a közízlést, a normási többséget kellene referenciának venni. Ez alapján pedig nem a Magyar Gárdát kellene betiltani, mert nem látom be az eddigi működésük alapján miért kellene egy törvénytisztelő embernek félnie tőlük, és csak egy kisebbség parázik tőlük.

Muad\\\'Dib 2009.07.06. 10:05:29

devadel 2009.07.06. 09:56:36
A hiba ott van már alapból a felvetésedben, hogy az egyesületet tiltották be, nem a mozgalmat. Az már csak hab a tortán, hogy a tüntetés során abszolút jogellenesen járt el a rendőrség. De ez egyáltalán nem meglepő, 2006 óta senki nem lepődik meg rajta.
"hanem alkotmányellenes módon megfélemlítette a cigányokat, homoszexuálisokat. a vélemény-nyilvánítás szabadságát nem rendeltetésszerűen használta, hanem pont mások vélemény-nyilvánításának korlátozására."
Ez a szöveg értelmezhetetlen. Tehát, ha a cigány önkormányzat valamely tagja köztörvényes bűnöző (amire volt is nemrég példa), akkor tiltsuk be a cigány önkormányzatokat, mert láthatóan veszélyeztetik a társadalom rendjét? Érdekes gondolatmenet.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.07.06. 10:09:57

@devadel: Ezzel az a bökkenő, hogy amennyire pár ember gyomra összerándul, mert a tévében bakancsokat mutogatnak, ugyanúgy gyomorforgató a rendőrség tehetetlensége a brutálisabbnál brutálisabb bűntények láttán.

Képzeld el a gárdát mint egy pattanást, ami jelzi, hogy gebasz van a felszín alatt, és illene kezelni. A magyar állam mit tesz kezelés helyett? Rábasz kalapáccsal a pattanásra, s ha az eddig ártalmatlan is volt, majd most jól csúfra fordul, még tán neki is áll gennyesedni.

A poszt pedig duplaplusz fasza. Főleg az utolsó bekezdés.

Blogger Géza 2009.07.06. 10:12:48

@devadel: Ugyan miben korlátozta a Gárda a cigányok véleménynyilvánítási szabadságát?

devadel 2009.07.06. 10:14:16

a @Muad\\\'Dib:

a cigány önkormányzat nem azért jött létre, hogy bűnözzön. a gárda azért jött létre, hogy bűnözzön. ezért elméletben a cigány önkormányzaton még lehet javítani, a gárdán pedig nem. mert a gárda célja eleve törvényellenes. ilyen egyszerű, ezért jó betiltani.

kogito 2009.07.06. 10:15:04

Nagyon jó írás, egyetértek !

Tuggya :
Mégis hol él maga? Nyilvánvalóan a bíróságok kizárólag az igazságtól függetlenek ma Magyarországon, tisztelet a kivételnek.

Nagy Imrét is csak újratemetni lehetett, feltámasztani már nem, a hatalom vérbírája pedig még most is meg van győződve, hogy ő nem a hatalom vak eszköze volt.

A Gárdát ujra lehet szervezni ugyan, de a gárda feloszlatása csak főpróbája volt, hogy a hatalom eszközeivel hogyan lehetne magát a Jobbikot eliminálni, hogy ne lehessen TÖRVÉNYES választási alternatíva.

A Gárda feloszlatása nagy pofon a hatalom részéről azoknak, akik szép számmal szavaztak a Jobbikra, mert e velejéig romlott rendszer megváltoztatását remélték.

És üzenet is, kuss nektek !
Ha pedig nem kussoltok, akkor még rosszabb jöhet, akár a választások elhalasztása, éppen a zavaros helyzetre hivatkozva.

Ennyit a demokrácia és törvényesség cukormázába csomagolt, tehát rejtett diktatúráról.

tommybravo 2009.07.06. 10:15:25

"Valahol a közízlést, a normási többséget kellene referenciának venni."

Ez butaság. A többség szereti a sramlizenét, a rozéfröccsöt és magyar focit. Eddigi tapasztalatom szerint addig hivatkoznak egy vitában a résztvevők a "többség ízlésére", amíg az egyezik az övékkel. A többség szerintem támogatná a Gárda betiltását úgy egyébként.

"nem látom be az eddigi működésük alapján miért kellene egy törvénytisztelő embernek félnie tőlük, és csak egy kisebbség parázik tőlük"

"Csak egy kisebbség" most akkor ez azt jelenti, hogy egy egész kisebbség parázik tőlük? De ők ok nélkül, mondod te, hiszen törvénytisztelőknek nincs okuk. Akkor egy csomó kisebbségi irracionálisan fél, de ez nekünk (többség) nem kell, hogy számítson. Vagy a kisebbség = a nem törvénytisztelőkkel? Remélem nem ezt akartad mondani.

ZOH 2009.07.06. 10:16:53

Csatlakozom a szerzohoz, fuggetlenul a kanaszjelmezesekrol kialakult velemenyemtol.

devadel 2009.07.06. 10:18:28

@Demo:

azt már viszonylag kevés ésszel is lehet tudni, hogy az önbíráskodás azért rossz, mert bárki lehet az áldozata. te is. bármikor.

ti azt hiszitek, hogy azért mert esetleg egyetértetek a gárda céljaival, nektek nem kell félnetek tőle. pedig kell.

olvassatok egy kicsit a nyilas és a kommunista időkről. az emberek a pitiáner szomszédügyeiket is feljelentésekkel intézték el. aztán jött a gárda.

basszus, nektek télleg ez kell? ennyire vakok vagytok?

Muad\\\'Dib 2009.07.06. 10:19:23

devadel 2009.07.06. 10:14:16
"a cigány önkormányzat nem azért jött létre, hogy bűnözzön. a gárda azért jött létre, hogy bűnözzön."
Furcsa ezt egy olyan szervezetről leírni, ami még a bíróság szerint sem követett el semmi bűncselekményt. De nyugodtan írd le a Gárda által elkövetett bűncselekményeket, várom szeretettel. Amennyiben ilyet nem teszel, és csak azt óhajtod leírni miszerint "a mondataik alapján szerintem bűnözők", akkor kíméld az ujjaidat, és ne gépeld be, mert a "szerintem" nem jogi kategória.

WYW 2009.07.06. 10:20:24

Egy jogerős bírósági döntés alkotmányosságának értelmezése nem az elmeszelt szájából a leghitelesebb.

Erre a célra hozták létre az Alkotmánybíróságot.

Muad\\\'Dib 2009.07.06. 10:24:33

Egyébként a feloszlatástól teljesen függetlenül a rendőrség oszlatása múlt pénteken teljesen egyértelműen törvénytelen. Akárcsak a gárda egyenruhát viselő személyek vegzálása. Az egyesület bírósági betiltása ugyanis semmilyen jogalapot nem biztosít a mozgalomban részt vevő emberek öltözködésének tiltására. Mivel semmiféle önkényuralmi jelkép nem található rajta erre abszolút nincs jogalapja a sündörségnek.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.06. 10:24:37

Megmondom őszintén: tetszik, hogy egyre több blog és blogger komoly fröcsögések nélkül foglalkozik az üggyel, és mutat rá, hogy ez a rezsim, ezek a drodiok, ez az egész huzavona, ami itt van, tarthatatlan. Nincs tovább, elfogyott a türelem, a megértés, nem kell már szónoklat, nem kell kifogás, jogszabályok köpködése - most már vége van! Ez tisztán látszik.
Engedd meg, hogy belinkeljem az én véleményemet ez ügyben, mely ehhez a tökéletes cikkhez képest egy "üres fecsegés", amolyan "tombobbi fröcsögés", de azért jelzi, hogy körülbelül ugyanezt érzem ezt is, ugyanezt gondolom, és mintegy kiegészíti ezt a bejegyzést:

agymosott.blog.hu/2009/07/05/a_mai_naptol_nem

Egyébként egy hasonlóan érdekes, értékes gondolat már született tegnap, és azt is szeretném, ha sokan elolvasnák, megmaradna a fejükben (szintén nem fröcsög, csak kijelent):

malacnews.freeblog.hu/archives/2009/07/05/Agyuval_verebre/

Köszönöm.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.07.06. 10:24:51

@Muad\\\'Dib: A mozgalom nem jogi keret. Így egyelőre nem nagyon értem, hogy ezen mit tiltott be a bíróság, azt viszont igen, hogy a gárdulók miért hivatkoznak folyton a mozgalomra: így olyan, mintha komoly lenne a gittegylet.

@devadel: ezzel egyetértek. Azzal meg nem, hogy embereket a ruházatukárt vegzálnak a rendőrök. Szocializmus, he? Hosszú haj mikor lesz büntetendő, he?

Ha nem jelennek meg a rendőrök a tüntetésen, a gárdisták csak a ciki ruházatukkal lógtak volna ki az Erzsébet téren amúgy is nagy tömegben üldögélők közül. Ha hangosan énekelni kezdenek, jön a lakossági bejelentés, normál ruhás rendőr igazoltat, garázdaságért, köztéri alkoholfogyasztásért bírságol. Tévé bemutatja, Röhög mindenki. Párszor eljátsszák ezt, kimegy a gárdizmus a divatból. Ha meg nem, akkor jön az Apeh, aztán felderíti, hogy honnan, kinek van pénze az egyenruha-varratásra, buszoztatásra, etetésre a felvonulásokon stb, az ebből fakadó költségeket, bevételeket ki hogyan (nem) számolta el. Mert ugye az egyesület már nincs, nem is adhat számlát, valaki tehát a továbbiakban adót csal. ezek a kifinomult, szabad, önmagában bízó társadalomhoz (köztársasághoz, na, kár, hogy már ezt a szót is elhasználták) méltó eszközök.

De ami szombaton volt, az tényleg Peking paródiája...

Sváb 2009.07.06. 10:24:56

@devadel:
Hát ez mekkora demagóg baromság! Miből veszed, hogy azért jött létre, hogy bűnözzön?
Az egész akkora koncepciós kirakatper, hogy még Rákosi is elismerően bólogatna ehhez a műsorhoz. De amúgy is, hogy jöttök ti ahhoz, hogy cirka 400 000 embert lecsürhézzetek? Ugyanolyan puha diktatúrában élünk, mint évtizedekkel ezelött, még a klientúra sem változott. A sok agymosott meg teljesen beveszi ezt a maszlagot, meg azt, hogy a regnáló hatalom az egyetlen, üdvözítő jóság!

jobbikgyor.blog.hu/

Kanda 2009.07.06. 10:26:17

A Gárda betiltása egy baromság. Azt hiszem ebben szinte mindenki egyetért, azonban a téma többi részében tuggya-nak adok igazat.

Ha nem tetszik egy ítélet, akkor Alkotmánybíróság, nem "majd én eldöntöm..."

vákum 2009.07.06. 10:28:18

Volt valaha Amerika, ahol egy mozgalom zűrös kérdéseket kapott a hatalomtól a pénzügyeire vonatkozóan. Aztán egyház lettek, és a vallásszabadság miatt a kérdések megszűntek.

Amennyiben megalakul a "Hunor Dárda egyház". onnantól kezdve hogy lesz betiltva? A bíróság feloszlatja? Arról nem is beszélve, hogy a vallásnak a tolerancia látszatát sem kell képviselnie. (Mondhatja ugyanis azt büntetés nélkül, hogy a tagjai kiválasztottak és felsőbbrendűek a többi vallás tagjainál.)

A jog megtorlóeszközként való alkalmazása a 2009-es évben Mo.-n szörnyű nagy hiba a kormánynak, és kincs a Jobbiknak. (legalább 5-8% szavazóbázis növekedés óvatosan fogalmazva)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2009.07.06. 10:31:39

100%osan jó cikk!

nem a gárda miatt kell felemelni a szavunkat, hanem a JOG tisztelete miatt....

CSAK A JOG MENŐ!

Muad\\\'Dib 2009.07.06. 10:39:19

@Telepi János:
"Szikinger István alkotmányjogász az FN-nek elmondta: az egyesület működése volt ellentétes a törvénnyel, nem a mozgalom, utóbbit ugyanis nem lehet feloszlatni. „A gyülekezési és egyesülési jog emberi jog, azaz magánemberként továbbra is összegyűlhetnek, vonulhatnak. Akár egyenruhában is, hiszen ezt nem tiltja a törvény. Ha azonban ez a gyűlés vagy felvonulás jogot sért, a rendőrségnek mérlegelés nélkül fel kell oszlatnia azt” – hangsúlyozta Szikinger István, hozzátéve: ha nyolcvanszor vonulnak fel, és tesznek valami törvénysértőt, akkor nyolcvanszor kell feloszlatni őket..."
Na most hétvégén nem tettek semmi törvénytelent, tehát a letartoztatásuk és feloszlatásuk nem volt törvényes. Ennyi.

Drang 2009.07.06. 10:49:23

Minden ítéletnek van egy rendelkező része és egy indokolása. Kötelező ereje csak a rendelkező részben foglaltaknak van, ugyanis az maga a bírósági döntés.
Jelen ügyben a rendelkező rész kizárólag a Magyar Gárda Egyesület (amelynek egyetlen tagja sem gárdista) feloszlatását mondja ki, és a bíróság az indokolásba csempészte be elképzeléseit a Magyar Gárda Mozgalommal kapcsolatban. Ez ugyan önmagában is súlyosan törvénysértő, de a lényeg az, hogy kötelező ereje nincs. Másképpen fogalmazva: senki sem hivatkozhat arra, hogy a Magyar Gárda Mozgalom tagjaival szembeni fellépésre jogerős bírói ítélet hatalmazza fel.
Az ügyészi kezdeményezés és a bírósági eljárások egyébként remekül mutatják a jogászi szakma teljesen lezüllött állapotát (mondom és naponta tapasztalom ezt magam is, jogász lévén).

kogito 2009.07.06. 10:55:28

@FILTOL: Nem az ember van a szombatért, hanem a szombat az emberért. Mondta anno Jézus.

Nem az ember van a JOG-ért, hanem a JOG-nak kellene lenni az emberért.

Ez a JOG pedig abszolut emberellenes.

Egyetlen embertípust véd, a bűnözőket.
És itt mindegy, hogy ez a bűnöző csak más ember kertjéből lopja el az uborkát, vagy milliárdokkal kurtítja meg a közösséget.

Most jól kitapinthatóan egyetlen olyan politikai erő és közösség van, aki ezt komolyan meg akarja változtatni.

A Gárda emberei nem a korábbi politikai elitek talpnyalói.
Ezért - a korábbi politikai és gazdasági elit , vagyis - a bűnözők és bűnpártolók szempontjából teljesen érthető módon , saját önvédelmük érdekében fell kellett oszlatni őket.

Ennyi történt.

Nem az a kérdés, hogy a JOG oldalán állsz-e, hanem az, hogy a JOG ezen formájának eszközeit megalkotó és alkalmazó bűnpártolók oldalán gondolod-e a helyed, vagy nem.

AT. (törölt) 2009.07.06. 12:30:58

Bocs, hosszú lesz, de kiakadtam, mint az ingaóra.

Szerintem a dolog végtelenül egyszerű ebben az esetben. Egyszerűen maradjunk a tényeknél és felejtsük el a véleményeket, ellenérzéseket, történelmet.

Ebben az országban az uralkodó osztály és az azt kiszolgáló erőszakszervezetek szombaton bebizonyíották, hogy ebben az országban nem demokrácia van, hanem alkotmányos diktatúra - egy olyan rendszer, amiben az uralkodó osztály úgy áll a jobbágysághoz (sznob szleng: Választóbirkák), hogy elég négy évente egyszer legitimalizálni a hatalmát, és akkor azt csinálhat, amit csak akar. Kell pár gumicsont, látasztalternatíva és midnen mehet tovább. Ha nem csak a hazafias népfront és az mszmp kádereire lehet szavazni, akkor az már demokrácia... sőt, még eddig sem kell elmenni, maradhatnak a káderek is, csak nevezzük máshogy a pártokat, szervezeteket, mert akkor az már demokrácia!

Hát egy nagy büdös frászt.

Csak még ezt meg is tehetik, mert az elhülyült és igazából már is nem létező értelmiség, a demokráciát már régen elfelejtett anarchisták csűrhéje (liberálisnak csúfoltak csőcseléke) masszívan rakja alájuk a lovat - hiszen azt mondják, "mi lesz velünk, ha nem lesz káosz, ha nem lesz kiszolgáltatottság a hatalomnak, ha újra lesznek értékek? Hiszen akkor SENKIK leszünk..." így a nagy semmiben, a nagy értéktelenségben lehet csak valaki egy tahónika show, egy józsi paraszt és úgy egyáltalán a bunkóság minden szinten - csak azért, hogy ne is lássanak az emberek GONDOLKODÁST. Nehogy érték legyen a család, mert akkor az együttélésre képtelenek lesznek a senkik, nehogy az összefogás legyen a lényeg, mert akkor az összefogásra képtelen individualista anarchisták gyengék lennének, nehogy tudatára ébrenjen a magyar nép - mert akkor átrajzolódna a világ ÉSZBELI térképe.

Ezért kell elhülyíteni az embereket, ami egyébként 1989 óta folyamatosan, rendkívül nagy erővel és egyre agresszívabban történik meg.

Így például mára sikerült elfejtetni a vágyainkat is, például azt, hogy bár 1989-ben sok mindent elképzelt az ország, ami álom volt, vagy nevetséges, de történetesen abban nem volt vita akkoriban, hogy azt az alapvető jogot, hogy háromnál több ember is összehessen az utcán anélkül, hogy erre "engedélyt kelljen kérni a HATALOMTÓL", és azt, hogy ha ezt megteszik, akkor PUSZTÁN EZÉRT ne lehessen őket összeverni - no ezt elfejetetni, ennyire elhülyíteni az embereket, az már komoly munka volt.

Merthát, mivel van tele azóta a mocsok McMédia? Azzal, hogy "nem engedélyezték a tűntetést", amiből rögtön látszik az, hogy fogalmuk sincs sem a demokráciáról, sem a törvényekről, sem az állam műkődéséről, csak papagáj módra szajkózzák a hatalom által elvárt agymosást. (Mivel agyuk nincs, ez nekik egyáltalán nem gond, médiadroidok mind).

A Magyar Köztársaságban a tűntetést, megmozdulást NEM kell engedélyezni, mert ez NEM ENGEDÉLYKÖTELES TEVÉKENYSÉG, sőt, az Alkotmány szerint az követ el bűncselekményt, aki ebben a választópolgárokat akadályozni akarja.

Az, ahogy bohócot csináltak magukból, hogy sehol sem találkozhatnak, mert "nem veszik tudomásul" BŐSÉGESEN ELEGEDNŐ INDOK A SPONTÁN MOB-ra, hiszen EZ egy teljesen jogellenes, SŐT VÁRATLAN lépés volt a regnáló hatalom részéről - ilyen joga ugyanis NEM VOLT.

Arra pedig, hogy közösen leülnek a fűre, mindenkinek joga van. Nem csak a cigányoknak, nem csak a buziknak, nem csak az uralkodó párt szimpatizánsainak, hanem az azzal nem szimpatizálóknak is. Sőt mi több, még akár a demokráciával egyet nem értőknek is. Mert az alapvető emberi jogot, a gyülekezés szabadságát SMMIVEL sem lehet korlátozni.

Békés tűntetést, ülő tiltakozást pedig még diktatúrában sem szoktak szétverni, nemhogy Európában! Ez most nem arról szólt, mint a korábbi balhék, nem arról, hogy a felheccelt és felhergelt, a páncélatuon menekülő, húsdarálóba a marhákat beszorító alvezér miatt "ellenálltak" egy jogszerű intézkedésnek, hanem itt magának az intézkedésnek sem volt helye!

Ha buziknak joga van közszeméremsértő módon végigvonulni az utcán, megbotránkoztatva az embereket, ha cigány csoportoknak joga van félelemkeltően végigmenni falukon, városokon, akkor MÁSNAK IS VAN, AVAGY EGYIKNEK SINCS. Mint tudjuk MÁSOKNAK van. Akkor nekik is van. EZ a minimum. Nem csak azt kell tolerálni, aki csontig nyal a hatalomnak, hanem azt is, aki nem teszi.

Ha pedig ezt a gondolatmenetet továbbvisszük, akkor az is kiderül, hogy valójában mára odáig züllöttünk, hogy egy ALKOTMÁNYELLENES és a HATALOM ÉRDEKEIT SZOLGÁLÓ TÖRVÉNYTELEN DÖNTÉS ELLEN SEM LEHET BÉKÉSEN PROTESTÁLNI, AMI ELFOGADHATATLAN és megengedhetetlen!

Hát micsoda ország az, amiben nem lehet BÉKÉSEN tiltakozni egy törvénytelen ítélet ellen? Hová vezet ez az út? Totális diktatúrához! EZ az út arrafelé, és nem az, hogy páran, a melegben, ahol mindenki más is a fűben ül - leül.

Egyszerűen elképesztő, hogy nem fogják fel az emberek, hogy azért, mert adott esetben MOST ÉPPEN ez tetszik nekik (bunkówtóta) az, hogy szétvertek valakiket, azzal éppen azt a jogalapot teremtik meg, hogy adott esetben ŐK VERHESSENEK SZÉT MÁSOKAT, hiszen a demokrácia egyik alapelve az, hogy amit az egyik megtehet, azt a másik is. Azaz, innentől azt mondani, hogy nem lehet tojást dobálni, mások békés rendezvényét megzavarni, azt nem lehet. Hiszen ha a Gárda békés üldögélése könnygázt és verést ér, akkor a közszeméremsértés minimum ugyanennyit. És akkor majd sírni fog a sok niemand, hogy ez mennyire "törvénytelen", holott éppen most törvényesítik azt...

És ezen MINDEN valódi liberálisnak, demokratának, a köztársaságot féltőnek fel kellene háborodnia! De sajnos ebből látszik, ilyenekből valóban nagyon kevés van az országban, de a lehetőség közelében szinte senki sincs, hogy tegyen is ez ellen.

Csak az uralkodó osztály létezik és a JOGFOSZTOTT, ELNYOMOTT NÉP.

A hatalom tehát egy dolgot bizonyított. FÉL A JOBBIKTÓL. Semmi mást!

Ja igen. Én személyesen minden nyilas ideológiával szimpatizálót mélyen megvetek, de ez nem számít. A legfontosabb a demokrácia és annak a megvédése. És mindaddig, amig valaki csak ül, addig nem nyilas, hanem üldögélő választópolgár. PONT.

A demokrácia ugyanis szerintem ott kezdődik, hogy "ha nem értek egyet valakivel, akkor akár meg is halnék azért, hogy elmondhassa a véleményét". Nem ettől lesz az, de ez az alap. Ha tehát ez az érték már magyarázatra szorul, akkor ott nincs demokrácia.

Akkor egyszerű irígység és primitívség pont a Magyar Gárda létét, és az általa (mindegy hogyan) MEGFOGALMAZOTT , de LÉTEZŐ problémákat tagadni. Ez a legprimitívebb kádári TTT politika restaurálása, ha nem elég tűrni, akkor megpróbáljuk tagadni, és a végén megtiltjuk.

Mert ha nem beszélünk róla, akkor nincs is.

De ha egy demokráciában nem lehet beszélni a problémákról, ha az arról beszélőket elhallgattatjuk, akkor éppen most adunk igazat az 56-os sortüzek elrendelőinek, éppen most mentjük fel a 89-ig a március 15-ét ünnepelni vágyókat lecsukókat, elverőket - elvégre, akkor sem történt más, csak az, hogy betartották a törvényeket.

Ellentétben azonban az akkori rendszerrel, akkor legalább a törvényesség igaz volt, hiszen akkoriban ezen tettek valóban törvénytelenek voltak. Most nem azok. Sőt, elvileg az Alkotmány védi a BÉKÉS gyűlekezést. Fajra, nemre, vallásra, nemre, BÁRMIRE való tekintet nélkül.

Szégyen és gyalázat erre a rendszerre nézve az, hogy elletétben a Kádár rendszerrel, ma már a látszatra sem ügyelnek, és ez sem érdekli az uralkodó osztályt a görcsös hatalomhoz ragaszkodás közben.

Node, persze, mit is várhatunk azoktól, attól a rendszertől, attól a hatalomtól, amely Rákosi behajtási miniszterét fetisizálja azokkal együtt, akik erőszakkal fenntartották azt a rendszert is? Avagy, ennek alternatívája csak az a rendszer lehet, aminek az eredménye az ország felének és a lakosság nagy részének elcsatolása volt a kitartás miatt 1945-ben?

Szép alternatívák...

Ebben az országban a józan ész már régen halott...

blerocs 2009.08.22. 14:08:46

Köszi.... én azt nem értem, hogy az emberi jogok akkor kötelező érvényűek, vagy ez a a '49-es egyezmény csak ajánlás? Vagy később aztán kötelezőek lettek? És olyan országokra nézve is, ami nyilvánvalóan nem tartja be őket, pl, Kína?

syandras 2009.12.14. 20:31:09

"Én félek. Mi lesz veled Magyarország? Hogy lehet az, hogy itt Európa szívében, 2009-ben egy olyan párt szerezhet több mandátumot, aki nem retten vissza az erőszaktól, sőt több alkalommal is alkalmazta már azt? Az ordas múltból táplálkozva nem satnyulnak a gyilkos eszme hívei!"

ez egy kettővel ezelőtti kommented.
a jog ismeri a ráutaló magatartást. és te is. ha egy cigány a szemével fixál, és gyorsan közeleg feléd, legalább egy cigi lesz belőle. a gárdista fixálószemezést még nem ismerem, hála az égnek. én nem értettem velük egyet egy percig sem. cigányprobléma van, ami nem oldódott meg, most már van szélsőjobbos is.
süti beállítások módosítása