HTML

Sortörés

A sortörés - gondolatok a pont után.

Friss topikok

  • tesz-vesz: nincs (2010.06.07. 12:10) Elegáns Társaság
  • Shadowbull: www.klimaklub.hu/files/file_76_1257423499.ppt (2009.12.16. 09:31) A lapos Föld társaság
  • syandras: "Én félek. Mi lesz veled Magyarország? Hogy lehet az, hogy itt Európa szívében, 2009-ben egy olyan... (2009.12.14. 20:31) Kivéve, ha
  • valójábannemberci: @Scala: Arról anyukád ehet. Meg apukád is. Meg apáink apái is. És apáink apáinak apái is. És apáin... (2009.11.25. 20:19) Áltudományos propaganda az M1-en
  • 3.14159265: Szerencsére a fidesz olyan, hogy semmilyen erkölcsi értékrendet nem vesz komolyan. Örökös vezetőik... (2009.10.20. 14:24) Szúnyog a levesben

Linkblog

A Grínpísz szégyent hoz a zöldekre

2009.02.17. 23:06 br

Végre egyszer valami jó irányba indulnának el a szocik energiaügyben, erre tessék beleszarik a Grinpísz. Tágra nyílt csipás szemű, szabadidejükben a cukiság blogon menedéket kereső fiatal csajok mesélnek arról, hogy az atomot ők nem támogatják mert az veszélyes. Meg a vízbül vegye ki a zokszigént.

Tovább tetőzi a hülyeséget az ún. "Energia Klub Környezetvédő Egyesület", meglebegtetve azt hogy az orosz urántól még inkább függőségi helyzetbe kerülnénk.

Mint tudatos környezetvédő, aki nem a feelgood hangulatért van a dologban, hanem a tényekből kiindulva szeretne jobb, környezetbarátabb életet magának kis hazánkban: mélységesen elítélem az ostoba magukat zöldeknek beállító embereket. Itt a világháló korában nincs mentség fél órányi wikipedia ismeret el nem sajátítására, mint például:

1. Az uránnak van világpiaca, a földgázéval szemben. Ad el Kanada, Ausztrália is az oroszok mellett. Az urán kis helyen is elfér, most is van vagy két évnyi tartalékunk, ráadásul nemzetstratégiailag van hazánk területén is, ha minden kötél szakadna.

2. A szél, víz és napenergia környezetrombolóbb mint az atomenergia. A vízenergia hatalmas ökológiai pusztítással jár a víztározó miatt, a szél és napenergia jellegéből adódóan időszakos tehát amikor nem fúj a szél vagy nem süt a nap, akkor valahonnan áramot kell generálni: ezt Németországban gázturbinákkal oldják meg például. A napenergia további hátránya az előállításának finoman szólva rohadtul nem környezetbarát volta. Az durván nehézipar, egy csomó nehézipari anyaggal.

3. A szél, víz és napenergia nem életképes akkora mennyiségben amekkora igényeink már most vannak, nem beszélve a harminc év múlváról. Szél és vízerőművet ugye csak korlátozott helyekre lehet tenni és az is korlátozott hatásfokú, a napenergia esetében pedig maga a gyártás során felhasznált anyagok ritkasága, az ár és a hatásfok jelent korlátozó tényezőt.

4. A 2. és 3.-as pontból következően Magyarországon ami reálisan szóba jöhet az három dolog: szén, gáz vagy a nukleáris energia. A gáz ugye nem olyan jó dolog energiafüggőség szempontból, továbbá van károsanyag kibocsájtása. A szén pedig amellett hogy nagy CO2 forrás, a sok álkörnyezetvédő figyelmébe ajánlom: több radioaktív anyagot bocsájt a légkörbe, mint egy atomerőmű. A wikipédiát idézve:

A 1,000 MW coal-burning power plant could release as much as 5.2 tons/year of uranium (containing 74 pounds (34 kg) of uranium-235) and 12.8 tons/year of thorium. The radioactive emission from this coal power plant is 100 times greater than a comparable nuclear power plant with the same electrical output; including processing output, the coal power plant's radiation output is over 3 times greater.

5. Az atomerőművek a világ legbiztonságosabb energiatermelő létesítményei. Lehet persze Csernobillal érvelni, de azt tudni kell, hogy olyan erőmű sehol a világon nem üzemel már, illetve hogy az akkori baleset a szovjet mentalitásnak volt köszönhető. Az akkor használt modellek le lettek cserélve olyan erőművekre, ahol ha fogja magát a kezelőszemélyzet és hazamegy, akkor sem történik semmi probléma. Nem véletlen például, hogy egyetlen terrorszervezet sem próbált még atomerőművet szabotálni vagy felrobbantani. Sokkal gyorsabban célba érne egy terrorista, ha elkezdené maga bányászni az uránt. Tessék egy kis fizikát tanulni. Vagy tessék megnézi mi az a breeder reactor a wikipédián, ha valaki a nukleáris hulladék miatt aggódna.

Köszönjük álzöldek, de elég a féltudású handabandából. Ami eddig ment atomenergia szintjén, az kevés. Nem egy új atomerőművet kellene kezdeni építeni, hanem kapásból kettőt-hármat, konkrétan akkor le lehetne állítani egy csomó gáz és szénüzemű energiatermelő füstgyárat és ezzel lehetne végre valamit tenni a környezetvédelemért is.

Update: most kötöttek a franciák és az olaszok egy nukleáris együttműködési megállapodást, miután Berlusconi úgy vélte, hogy az ország kiszolgáltatott helyzetben van, mint a világ legnagyobb elektromos áram importőre és ezért szükség van a nukleáris energiára. Néhány hete a svédek felülbírálták a korábbi nukleáris stopjukat.

A britek, franciák, finnek építik az erőműveiket ezerrel és még a híresen atomellenes németek is megfontolják az erőműveik bezárására adott időpont kitolását.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sortores.blog.hu/api/trackback/id/tr25949657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorombolo 2009.02.18. 18:57:16

Nekem ezzel csak az a bajom, hogy végzett valaki számítást arra nézve, hogy ha ugyanezt a pénzt megújuló energiába fektetjük - naperőmű pl. - mekkora energiát nyerhetünk ki?
Németország tele van napelemekkel, míg nálunk szinte nincs is! Nekik miért éri meg?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.02.21. 19:25:12

@Dorombolo: A németeknek azért éri meg, mert atomerőmű/atomenergia ellenesnek lenni zöldnek számít náluk. A zöldnek lenni projectre meg költenek.

Lehetne értelmes dolgokat is hozni Németországból, például én szívesen laknék egy passzív házban (extra jó szigetelés + légcserélő + jó tervezés és nem kell aktív fűtés, az ember testmelege és a háztartási eszközök által leadott hő elég a 23-24˚C-hoz télen), csak Magyarországon-n nem épít senki olyat.

Gattaca 2009.03.06. 00:11:02

@br: Szadán most épült egy. 120 nm, 23 millából.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.06. 02:04:59

Köszi a hírt, sokat tanultam a szadai példából!
süti beállítások módosítása