HTML

Sortörés

A sortörés - gondolatok a pont után.

Friss topikok

  • tesz-vesz: nincs (2010.06.07. 12:10) Elegáns Társaság
  • Shadowbull: www.klimaklub.hu/files/file_76_1257423499.ppt (2009.12.16. 09:31) A lapos Föld társaság
  • syandras: "Én félek. Mi lesz veled Magyarország? Hogy lehet az, hogy itt Európa szívében, 2009-ben egy olyan... (2009.12.14. 20:31) Kivéve, ha
  • valójábannemberci: @Scala: Arról anyukád ehet. Meg apukád is. Meg apáink apái is. És apáink apáinak apái is. És apáin... (2009.11.25. 20:19) Áltudományos propaganda az M1-en
  • 3.14159265: Szerencsére a fidesz olyan, hogy semmilyen erkölcsi értékrendet nem vesz komolyan. Örökös vezetőik... (2009.10.20. 14:24) Szúnyog a levesben

Linkblog

Áltudományos propaganda az M1-en

2009.11.16. 15:30 br

Vasárnap bekapcsolva maradt a TV háttérzajnak az M1-en és ez az Egészség ABC nevű izé ment.

Hirtelen csak arra lettem figyelmes, hogy megüti a fülemet az a szó, hogy homeopátia. Annak, aki nem tudná, a homeopátia az a babonakörbe tartozó "alternatív gyógymód" amely során fogják a betegséghez szerintük hasonló tüneteket kiváltó anyagot (tehát pl. kígyóméreg mérgezés esetén) és belerakják egy oldatba, majd elkezdik hígítani az oldatot annyira, hogy kevés a matematikai esély arra, hogy egyetlen molekula is marad az anyagból az így elkészített cuccban. Olyan szintű hígításokkal dolgoznak, hogy például egy rizsszem nagyságú aktív hatóanyagot a Naprendszer (!) nagyságú vízgömbben kellene feloldani, hogy ugyanolyan hígítást kapjunk mint a homeopaták.

A homeopátia a 18. században azért volt elterjedt, mert könnyen látható hogy a placebo hatást produkálja, de ugye a 18. századi orvostudománnyal szemben sok esetben legalább nem rontott a helyzeten. Innen a "szelíd" gyógymód elnevezés.

Nos, gondoltam hogy ezt a google segítségével 5 perc alatt megtalálható információt a közszolgálati televízió szerkesztői is megszerezték és majd darabjaira szedik az egész témát, ehelyett teljes megdöbbenésemre letoltak egy olyan szintű propagandaadást, hogy csak néztem. Igazi mesterkurzus.

Bejelenti a műsörvezető, hogy "hasonlót a hasonlóval, kutyaharapást szőrivel" alapon működik a dolog, elegánsan így lehet megfogalmazni a semmit.

Jön Novodomszky Éva M1-es személyiség és megismerjük mint édesanya. Kiderült, hogy tanult (!) a homeopátiáról, ami "természetes, amivel nem mérgezzük le a szervezetet mindenféle vegyszerekkel". Érthető, mindenkiből előbújik az atavisztikus vágy, hogy ne NaCl-t mint vegyszert vegyünk be, hanem tiszta, természetes, kézzel előállított tengeri sót.

Elhangzik, hogy a homeopátia "egyfajta szelíd gyógymód", ezért ajánlott gyerekeknek, terhes nőknek. Nyilván nincs semmiféle mellékhatása a homeopátiának, de főhatása sincs. Mert placebo. Egy pohár víznek is több értelme van.

Belép a színre Dr. Várady Hortenzia homeopata orvos és elmondja, hogy bibliai utalások is vannak a homeopátiára, de igazándiból csak 2-300 éve alkalmazzák. Ja, ha a biblia mondja akkor minden rendben, hiszen a biblia amúgy is kurrensebb mint például The Lancet, a modern orvostudomány alapszik rajta.

Kiderül, hogy a homeopátiát "több mint 80 országban alkalmazzák", most már kiváncsivá tett a dolog, hogy vajon hány országban vannak emberek akik hisznek az ufókban, vagy kicsit aktuálisabban akik szerint az influenza elleni vakcina autizmust okoz?

Dr. Várady Hortenzia kifejti, hogy a "hagyományos orvoslásban a tüneteket a betegséghez kötjük", ezzel szemben a homeopátiában a tüneteket a tünetekhez kötik és "segítő jelnek" tekintik a dolgot, hogy elérjék az "egyensúly állapotát". Milyen kellemes, pozitív kicsengésű szavak, ki ne szeretne egyensúlyban lenni, bármit is jelentsen az? De nem lehet akárhogy homeopátiát űzni ám, mert van a lelki komponens, meg személyre szabás és ezért "szakemberhez" kell fordulni.  A jó "szakembert" pedig meg kell fizetni, nemde?

Amúgy is, mint megtudhatjuk a "kismamák, anyukák körében" kedvelt "egyre inkább elterjedt" az egész homeopátia, ez az új trendi dolog.

Dr Várady Hortenzia elárulja, hogy a mainstream orvoslással szemben  itt "kemikáliák" helyett az ember "saját immunrendszerét" hívják segítségül. Sőt, az se baj, ha nem működik a homeopátia! Mert van az "elsődleges rosszabbodás" nevű fogalmuk, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy ha nem működik a kezelés, az annak a jele hogy már elkezdett hatni a homeopátiás szer!

Belép a színre Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos és homeopata, aki kifejti hogy ő olyan jin és jang szellemben nem zárkózott el az "alternatív gyógymódoktól" az egyetem óta, merthogy több mindent ki kell próbálni.

A TV shopból jól ismert módon jönnek az anyukák akik tanúsítják, hogy nekik teljesen bevált a homeopátia, minden könnyebb, szebb jobb, biztonságosabb szárazabb érzés. Közben szól a nyugtató szelíd zene. A homeopátia az egyik anyuka szerint testileg és lelkileg is segít. A homeopátia mindent gyógyít, egyre többen használják és különben is, "természetes". Mert az egyik gyárból ami kijön az ronda vegyszer, amit a másik gyár gyárt, az meg természetes homeopátia.

Az egészben a legundorítóbb, hogy a homeopátiás blokk kellős közepébe bevágtak egy amúgy teljesen normális tanácsokat tartalmazó részt Dr Surtya Zsuzsannától, a Szent István kórház orvosától. Kíváncsi vagyok, hogy tudja-e hogy az ő nevével is legitimálni próbálják a homeopátiát és kíváncsi vagyok arra, hogy mit gondol a homeopátiáról. Ugyanis az egész műsorban egyetlen nem homeopata orvost sem kérdeztek meg, hogy mégis mit gondol.

A tudomány mai állása szerint a fizika törvényeivel ellentétes a homeopátia (elvi sík). Egyetlen klinikai teszt sem bizonyította, hogy a placebo hatásnál többet tudna a homeopátia, pedig sok ilyen tesztet végeztek (gyakorlati sík). Ha működne, nem hívnák alternatív gyógymódnak, hiszen ki ne akarna egy mellékhatásmentes gyógyszert? Csillió-milliárdos üzlet lenne a gyógyszerlobbinak.

Ezek után, csak pár kérdés merül fel bennem az egésszel kapcsolatban:

1. Tagja-e az orvosi kamarának Dr Várady Hortenzia és Dr. Lengyel Boglárka. Ha igen, akkor miért nem zárták eddig ki őket?

2. Ki felelős azért, hogy a  közszolgálati televízión, közpénzből professzionális propagandamódszerekkel kuruzslást támogatnak?

105 komment

Címkék: média m1 etika orvostudomány homeopátia

A bejegyzés trackback címe:

https://sortores.blog.hu/api/trackback/id/tr861529422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gera 2009.11.16. 19:50:04

@Diktaturha: Ilyenkor a szülőn működik a placebo hatás: "Ötezret adtam 3 milligrammért, még jó, hogy működik." :)

Vorbis 2009.11.16. 19:51:58

Igazából a kocsmárosok akik vizezik az alkoholt csak jót akarnak, nem? Hiszen ha nagyon nagyon felvizeznék, akkor csak vidám lenne az ember tőle, de másnaposság nélkül. Vagy lehetne csinálni homeopátiás kólát, amitől ébren tart de nem fáj tőle a hasad. Nem is tudom miért nem csapott le erre a lehetőségre még senki...

Terry Pratchett irta, hogy már ott önellentmondásba keveredik a homeopátia, amikor a fejfájásgyógyszerre azt irják, hogy ha csak kicsit fáj, akkor egy bogyó, ha nagyon akkor 3. Pont forditva lenne az ő logikájuk szerint, nem?

[hosszú i valamiért nem működik nálam]

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.11.16. 19:59:43

@Diktaturha:
Adj neki egy M&Ms golyót és az is működni fog, ha le tudja nyelni.

Diktaturha 2009.11.16. 20:00:07

@fedélzeti kompót: neked ugye nincs gyereked?!

amúgy kap gyakran inni, de semmilyen összefüggést nem vélek felfedezni az ivás és fogzás közt... :)

Dr Kangörény 2009.11.16. 20:00:25

Baszki, a homeopata szereket összekeverni mindenféle "varázsszerrel" igazi primitív, hozzáállás.

Én egyszer a gyerknek felírt cuccot szedtem be (csak jóval nagyobb dózisban) és ugyanolyan volt a hatás mindkettőnknél. És ez nem hit kérdése volt, csak tapasztalat.

Diktaturha 2009.11.16. 20:01:26

@Gera: meglepődnél, hogy milyen olcsó, kevesebbe kerül, mint a Dentinox zselé, ami kb 5percig hat, a Chamomilla /homeopátiás/ pedig több órán keresztül.

Gera 2009.11.16. 20:14:41

@Diktaturha: Hamarabb elhiszem, hogy a placebo hatás valami telepátiával átmegy a gyerekre (ebben semmi fantasztikusat nem látok), mint hogy a _zéró_ hatóanyagtartalmú tejcukor golyócskáknak bármilyen hatása lenne. Ez ugyanis a _teljes_ természettudományos ismeretanyagunkkal ellentétes lenne. Nem a magas tudománnyal, hanem azzal a részével, ami már 100 éve is evidencia volt.

Csore60 2009.11.16. 20:15:39

A mi gyerekorvosunk is homeopátiával tette rendbe a gyerek immunrendszerét... Mivel a gyereknek gőze sem volt, mit szed, nem hinném, hogy a placebo hatás érvényesült... Én ugyan tudtam, hogy azok a belső varratok, amiknek állítólag fel kellett volna szívódniuk, de nem tették, attól a szertől lökődtek ki, amit a homeopata orvos írt, de ha pszichésen, hát egye kánya, megszabadultam tőlük.
Egyébként hiány eredetű problémáknál valóban kevés a homeopátia... Javaslom, ha valaki ilyesmiről ír cikket, előbb komoly forrásokból tájékozódjon. " Több dolgok vannak földön és egen..."
Ja, és a gyerekorvosunk mindezt ingyen, alternatívaként javasolta a sok antibiotikum helyett, amik nem használtak a gyereknek, de az előző orvos két hetente gondolkodás nélkül újra és újra felírta azokat.

stikasz_1 2009.11.16. 20:18:00

Vajon a fogzásra való homeopátiás cuccban milyen erősen oldott méreganyag van? És mi- még?
"A Chamomilla Vulgaris sokoldalú szer, hiszen a fogzást kísérő nyűgösségen kívül fájdalomcsillapításra, vagy felnőttkorban altatónak is kiváló lehet."
"A golyók szacharózt (nádcukort) és laktózt (tejcukort) tartalmaznak amelynek a felületére van impregnálva a megfelelő homeopátiás hatóanyag."
Kamillaízű cukorgolyó?

Fabled 2009.11.16. 20:28:01

@Csore60: És a varratokkal végül mi történt? És a gyerek mennyi idős?

kispista2 2009.11.16. 20:28:56

@Vorbis: veszek egy 2 dekás vodkát, elkeverem egy 5 m3-es tartályban és megvan a védőital a kőművesbrigádnak egész évre. Ha ezt tudnák az emberek, akkor nem szórnának el annyi pénzt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.11.16. 20:32:26

...ennek ellenére a homeopátia működik, dehát a szent tudományhívőket sose érdekelték olyan apróságok, mint a tények, csak az a lényeg, hogy a hitüket terjeszthessék

Arcturus 2009.11.16. 20:33:26

@Kangörény_:

Lehet ám, hogy

1. Amikor a gyereknek adod, akkor szépen elgügyögöd neki, hogy most olyat csinálsz, ami jó lesz neki. Ez tökéletes setup a placebónak.

2. Te magad nyugodtabban viselkedsz, mert azt hiszed, hogy minden rendben, a gyerek kezelve van. A gyerek meg nyugodtabb egy nyugodt szülő mellett.

3. Az ember szervezetében miért nem nyomokban van csak C vitamin? Sőt, minek bele bármilyen anyag? Miért hatna egy anyagnak a "hűlt helye"?

dez01 2009.11.16. 20:36:30

Hehe.

3 bronhiteszes gyerek +1 egyenlőre még nem tudjuk hogy bronhitiszes-e mert még kicsi gyerek apajaként a homeopata cuccok már kb. 500-szor bizonyítottak....

A köhögést pld. legjobban a Stodal nevü cucc csillapítja. Enyhe-közepes lázcsillapításra nagyon jó a Belladonna, nálam torokfájásra pld a Homevox. Lehet hogy placebo, de 10-ből 10-szer müxik.....

Ezzel nem azt állítom, hogy a modern orvostudomány nem tud semmit, de pld a bronhitis nevü betegségről semmivel sem tudnak többet, mint akármelyik népi elmélet..... nyilván a modern cuccaikkal jobban tudják kezelni (szteroidok) de az okokról igazából szinte semit sem tudnak...

Arcturus 2009.11.16. 20:37:53

A riportban meg elhangzik, hogy milyen jó, hogy nem vegyszereket szed a gyerek és minden természetes. Senki nem veszi észre ilyenkor, hogy reggel beül az autóba és egy, a teljes bolygót ronccsá rohasztó (olaj alapú) ipari társadalom részeként él? (ld. igen kevés dolog természetes már a földön)

Arcturus 2009.11.16. 20:42:06

Az, hogy statisztikailag igazoltan működik-e, semmi köze az orvostudományhoz. Az csak matematika. De semmiféle ilyen kutatás nem támasztotta alá, hogy van a placebón kívül bármi hatás.

Na és ez?
www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/okoshans.php

valójábannemberci 2009.11.16. 20:51:17

A háziállatoknak készült homeopátiás cuccoknál is nyilván a gazdinál működik a placebó, és ezt látva a kutyuli is jobban érzi magát.
Legközelebb a nyaralásomat bízom a kutyára. Oda megyek, aminél hozzám dörgölőzik, miközben olvasgatom. :P
Vayg a biztosítót is a kutyám reakciója alapján választom.
Mert a kutyánál működik a gazdi placebója. ;]

Gera 2009.11.16. 20:52:46

@dez01: A többit nem ismerem, de a Stodal biztosan nem klasszikus homeopátiás gyóccer, mert komoly mennyiségű hatóanyagot tartalmaz. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy mit válaszolna a Boiron (a gyártó), ha megkérdeznénk, hogy a Stodalnak miért nem nagyobb a hatása 10^200x-os oldatban, minek bele az a sok hatóanyag.

Utó Pista 2009.11.16. 21:13:08

Kisfiam születésekor, rögtön a szülés után, az ott levő gyerekorvos nyugtató homeopatiás szert csöpögtetett a még anyján ordító gyerekbe.
Na, egy gyerek volt, aki öt napig üvöltött a szülészeti osztályon.
Az én fiam.
Menjenek a .......

Utó Pista 2009.11.16. 21:13:59

Ja, a homeopatiát ne keverjük össze a természetgyógyászattal!

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.11.16. 21:21:29

@Diktaturha: "de semmilyen összefüggést nem vélek felfedezni az ivás és fogzás közt"

Miért, a pézsmapocok agyvelőkivonat 1000000000000000000000szeres higításának milyen összefüggést tudsz tulajdonítani?

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.11.16. 21:26:07

Egyébként nem feltétlenül az van, hogy adod a szert a gyereknek/kutyának, és jobban lesz mert placebo, hanem te értékeled úgy a helyzetet, hogy most jobb lett. Az idegrendszered csal.

Martian (törölt) 2009.11.16. 21:26:10

@Vorbis: hipnózis alatt a víztől is be lehet rúgni...

kacsa. 2009.11.16. 21:26:15

@berciXcore: "A háziállatoknak készült homeopátiás cuccoknál is nyilván a gazdinál működik a placebó, és ezt látva a kutyuli is jobban érzi magát."
Nevetni fogsz (vagy nem), de pont ezt mondta anno az állatorvosoknak a gyógynövényismeret-tanár: ha van egy állat, akinek nincs szüksége gyógyszerre, de a gazdája ragaszkodik hozzá, akkor erre az esetre ideális a homeopátia. Ártani nem árt, a gazda meg megnyugszik. És ha a gazda nyugodt, akkor az állat is nyugodtabb lesz, különösen, ha kiegészítő gyógymódként előírják, hogy simogatni kell miután beadták neki azt a labdacsot ;)
A kedvencem egyébként a nikotint az émelygőknek gyógymód. Terhes nőknek például. Még szerencse, hogy agyonhígítják.
Tőlem mindenki azt használ, amit akar, csak a "tudományos" körítést nem csípem. Nekem is megvannak a magam hiedelmei, amik segítenek (néha ;)), mert hiszek bennük, de a többségéről beismerem, hogy minden tudományos alapot nélkülöz.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.11.16. 21:30:54

@wmiki: Na téged meg tudod ki vesz komolyan ilyen buzeráns fejjel.

almodhi 2009.11.16. 21:34:01

Gera,

vannak újabb trükkök is: amikor a homeopátiás semmit régi jó bevált szerekkel 'javítják fel'.

A Stodalban pl. van még polygala (=pacsirtafű) szirup, tolu-balzsam (egy aromás mexikói növény kivonata), benzoesav (kemikáliaaaaaa!!!), etanol, és sok cukor.

Azaz kb. a kanalas orvosság meglocsolva a homeopátiás csodaszerrel és a tényleges árhoz hozzáírva legalább egy 0.

Sztem ez az igazi disznóság: a régi jó és olcsó szert (amit bármelyik patikus el tud készíteni) árulják jócskán hókuszpókusszal drágítva.

A.

Scala 2009.11.16. 21:37:48

A cikk annyira cinikus, hogy jót röhögtem. :-D

Szerintem azért próbáld ki, hinni egyáltalán nem kell benne (mégis jó lesz...).
Tudok ajánlani házirovost, aki kitűnő szinten műveli.
Ja, és tagja a MOK-nak. ;-)

A műsor persze simán lehet, hogy übergagyi volt.
A szokásos lebutított f*s, sok kismamával, akik ismételgetik a közhelyes egyendolgokat. Ezektől én is hülyét kapok.

Egyébként az egészet egy német háziorvos dolgozta ki, alapozta meg, terápiás kudarcai miatt, S. Hahnemann. Azóta fejlesztgetik.

Amúgy pedig éljen a természetes szelekció! ;-)

Scala 2009.11.16. 21:41:05

@almodhi: Az ún. komplex készítményeket én nem komálom! Az már tényleg a biznisz része a dolognak, ahogyan a nagy Oscillococcinum ampulla is. Abból is elég 15 apró golyó, gyereknek 5.

Na megyek dvd-zni, hagylak kérődzeni titeket azon, micsoda baromság a homeopátia.

Vorbis 2009.11.16. 21:41:49

Még egy dolog jutott időközben eszembe. Milyen jó, hogy nem hiszek a homeopátiában, különben nem mernék inni semmit, csak legfeljebb helyben elégetett hidrogént. Az a víz ami jön a csapból, és persze az, amit a mindenféle üdítők, és alkoholos italok gyártásához használnak, az olyan víz amibe már rengeteg szennyező vegyszer belekeveredett, csak aztán hígitva, meg szűrve lett, de hát ugyebár ettől csak még erősebb lett azoknak a hatása...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.11.16. 21:46:26

Amúgy bármikor vállalom, hogy beveszek 2 doboz altatót homeopátiás szerből egyszerre. James Randi már évek óta csinálja az USA-ban amikor demonstrálja, hogy mennyire elborult dolog ez.

www.youtube.com/watch?v=aSKxz1BNU6s

almodhi 2009.11.16. 21:46:41

Scala: miért, mert abban legalább van valmilyen hatóanyag? Miért szereted a 10000....ez_itt_kétszáz_nulla......00000 szeresen higított pézsmakacsát, mobiltelefont vagy holdfényt. Ne nevess, ezek mind dokumentált homeopátiás 'hatóanyagok'.

Rob67 2009.11.16. 21:49:09

Beszartam...
Ez a kifejezés 'áltudományos' a legédesebb őskommunista időket idézi.
A cikkíró a duma alapján joggal pályázhatna Kádár János seggignyaló barátjának, bár igaz ezzel az erővel akár akadémikus is lehetne.
Áltudományos... Álujságíró... Álokos...
Basszus már minden gizda írhat bármit?
Nem vagyok homeopátia hívő, bár megjegyzem placebó ide vagy oda a Doktor XY által éveken keresztül felírt idegnyugatató valahogxyan nem, mulasztotta el az allergiámat kb 10 éven keresztül. De hát Ő tudta mit tesz, hiszen volt tudományos fokozata...
Na erre jött Giriznya Géza homoerotikuspatikus, abrakadabra, csiribi és elmúlt.
Persze ha megkérdeznénk a fenti cikk rajzolóját, azt mondaná nem is, csak úgy gondolom.
Ez igaz is, bár mondjuk ez nekem elég is.
Ennek ellenére addig sem és azóta sem járok orvoshoz. Sem doktorhoz sem homeopatához. Jobb ebből kimaradni.
Na de hogy egy ilyen balfék indexbetyár azt mondja 'áltudományos' ettől tényleg magam alá szartam...
Na moderálj ki ecsém!

Rob67 2009.11.16. 21:51:18

A másik amiért mindig jót röhögök: én ezt tanultam, lehet ezért nem eszem meg a DOKTOROK GYÓGYSZERÉT...
Én tudom mi van benne.
Edd meg ha ízlik Elemér.
Jót tesz :)

almodhi 2009.11.16. 21:51:29

Csak hogy ne higgye senki, hogy viccelek:

ezek a higított holdfény és mobitelefon-sugárzás alapú homeopátiás szerek adatlapjai, linkkel a provingra (így hívják a homeopaták a szer hatásának a "bizonyítását"...)

www.remedia.at/homeopatia/a5275.html

www.remedia.at/homeopatia/Moonbeams/a3063.html

A.

almodhi 2009.11.16. 21:55:10

Rob67: nem kellet volna leállni azzal az idegnyugtatóval...

Arcturus 2009.11.16. 22:01:30

@Rob67:

Mivel semmiféle vizsgálat nem mutatja ki, hogy ok-okozati összefüggésről van szó a te esetedben, te honnan vagy olyan biztos, hogy a homeopátiás szertől gyógyultál meg? Mert ilyenkor csomószor MÁST is elkezdenek az emberek szedni, vagy máshogy élni, vagy máshol, vagy mást enni, etc.

Reggie 2009.11.16. 22:09:07

A homeopatias szereknek ket tipusa van: "Dragan semmit" tipus, ezt reszletezi a cikk. Es van az "olcso termeszetes", mint pl. a kamillatea. Az utobbi nem biznisz, ezert nincsen az atbaszos reklamokban es tevesen ezert csak ezek jutnak az emberek eszebe a homeopatia hallatan.

valójábannemberci 2009.11.16. 22:10:22

@kacsa.: Akkor tényleg a kutyámmal fogok biztosítót választani. Ő biztosan tudja. ;D

Reggie 2009.11.16. 22:11:03

@Reggie: a legvegen az 'ezek' a "Dragan semmit" kategoriara akart utalni, csak elirtam.

zsotti 2009.11.16. 22:12:20

Azért szép, hogy az ostobák milyen kitartóan védik az igazukat. A gyerekeiket sajnálom.
Az USA-ban megesett az is, hogy cukorbetegséget próbáltak imával gyógyítani.

Reggie 2009.11.16. 22:13:43

@zsotti: imaval minden gyogyithato, nem tudtad?:)

almodhi 2009.11.16. 22:14:19

@zsotti:
és tedd hozzá: belehalt a 11-éves kislány.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.11.16. 22:16:25

@Diktaturha: cseréld fel a Milnyx Mucimopát egyszer Umina Piroupust-ra, de úgy, hogy aki beadja, ne tudjon róla. Meg fogsz lepődni!

@Kangörény_: Ha nagyobb adagot szedtél be, akkor rosszul csináltad, ti. minél hígabb, annál hatásosabb, ugye, te meg pont ellene dolgoztál ennek az elvnek.

@wmiki: Működik vagy sem, nem gyógyszer. Gyógyszer az, ami a dupla vak teszteken részt vett. Homeopátiás szer esetében ilyenek nem történtek.

@Rob67: Attól még áltudományos, hogy neked 1x működött. Az lenne a fasza, ha tudnánk, hogyan s miért működik. Lásd kamilla, amit régóta használnak, még a "tudomány előtti" időkből, de ma már tudjuk, miért hat. Áltudomány meg létezik, lásd: asztrológia, numerológia, nemtudományos grafológia (sors megmondása kézírásból)

almodhi 2009.11.16. 22:19:03

Egyébként leszoktatom én az emberiséget erről a marhaságról: csak kellene egy higítható homeopata-agy, azt beadjuk mindenkinek és kész.

Utána megjelentetem a proving-ot a provings.info-n. De senki sem hisz majd nekem... hatott az anyag.

A.

2009.11.16. 22:20:59

@ern0: szerintem a sima grafológia is hatalmas kamu. Az írás jót mond. Mármint a post. Volt egy kollegám, az szedett meg kereskedett ilyen szarokkal, elég annyi, hogy a vízmemóriás homeopata híg fos mellett őssejtképző csodaszert is árult, na ott már kiakadtam, mekkora geciség, hogy súlyos betegeket ilyen szarokkal tömnek.

kacsa. 2009.11.16. 22:22:48

OFF: @berciXcore: Én a párválasztást hagynám rá, pedig az egy fokkal komolyabb dolog ;) Vidd el a biztosítósokhoz és ne válaszd azt, ahol megugatja a főnököt. Ha mindet megugatja, akkor bukta.

almodhi 2009.11.16. 22:23:32

@shitgun: ne akadj ki: a legjobb marketing a csodaszert halálos(nak vélt) betegeknek adni. A nagy részük meghal, ők csendben maradnak.
Mindig akad egy két túlélő, ők mindenkinek reklámozzák majd a csodaszeredet...

2009.11.16. 22:24:56

@almodhi: hát igen, így működik, a temetőből már nehéz kiabálni, hogy szart sem ért a csodaszer, ezért hányinger ez a fajta "orvoslás".

Accordion 2009.11.16. 22:25:32

Kedves cikkíró bácsi!
Beleteccett nyúlni a darás fészekbe.
Ott a darát kicsit meg teccett ízlelni.

Mondjuk gagyi a cikked is, meg látszik, hogy totál elfogult is vagy és most végre találtál egy gumicsontot, amin rágódhatsz.

Senkise mondja, hogy te is vegyél hoeogene 9-et, ha nem akarsz. Ahogy mondja a fáma: ki lehet kapcsolni.
De mondjuk azt azért fogadd el, hogy sokszázezer/millió ember van, aki a Boiron csilliómilliárdos bizniszének keretén belül homeopata cuccokat szed betegség esetén.

Kicsit le kéne már szállni a magas lóról az úgynevezett „tudományos” nyugati orvoslás szószólóinak.

„A tudomány mai állása szerint a fizika törvényeivel ellentétes a homeopátia (elvi sík). Egyetlen klinikai teszt sem bizonyította, hogy a placebo hatásnál többet tudna a homeopátia, pedig sok ilyen tesztet végeztek (gyakorlati sík)”
Ezek olyan nagy szavak, hogy magad sem hiheted el, hogy igazak lennének. Gondolom az ÖSSZES vonatkozó információt elolvastad az elmúlt kétszáz évből, és azután mondtad azt, hogy „egyetlen klinikai teszt sem”. Azt nem feltételezem, hogy művelt nyugati tudós létedre véletlenül egyetlen vonatkozó tanulmányt is kihagytál volna. Lehet, hogy éppen abban volt egy bizonyíték. Ááá, te ezt nem engedheted meg magadnak, biztosan az ÖSSZESET elolvastad.
Meg bizonyára a fizika mai állásával is tökéletesen tisztában vagy, talán éppen legalábbis éppen a nagyhedronkollájderben ütközteted az atommagokat szabadidődben.

Jegyzem meg, ez a legnagyobb hülyesége a „tudományos” nyugati orvoslásnak, ha valami csak Placebo hatást ér el, akkor az nem is ér el hatást, mert az csak Placebo. Dehát hülyék vagytok kistestvéreim, hiszen épp azt mondjátok, hogy elérte a kívánt hatást. Akkor meg miért nem kezdtek el kutatni ebben a témában, nem lehet, hogy a ti kemikáliás gyógyszereitek sem attól érnek el hatást, hogy benne vannak a kemikáliák, hanem csak azért, amiért a Placebo már önmagában is?
Pistike átugrotta az árkot, de mivel nem gyakorolta a távolugrást, nem ér az eredmény, tessék visszamenni a tanítónénihez gyakorolni a távolugrást, majd utána tessék átugrani az árkot, mert árkot ugrani csak az tud, aki gyakorolta. Baromarcúak!

Amúgy tök jó, hogy írtál blogot, legalább rájöttél, hogy kicsit mellényúltál.

almodhi 2009.11.16. 22:30:44

@Accordion: halandzsázás helyett javaslom az alábiakknak utánanézni:

1. A 10 hatványai.
2. Avogadro-szám.
3. Kettős vakteszt
4. Hol élnek tovább és hol egészségesebbek az emberek? Ahol elterjedt a tudományos nyugati orvoslás, vagy ahol nem...

sagittarius 2009.11.16. 22:33:30

A cikkről és a hozzászólások egy részéről az az ősi vicc jut eszembe, amiben az állatkertben először járó falusi bácsi meglátja a krokodilt és fölkiált: ilyen állat pedig nincs. A homeopátia bizonyítottan és a mindennapos tapasztalatok szerint is működik. A homeopátiás szerek tőbbsége állami támogatás nélkül is 500-600 Ft-ba kerül. Ha ezt összehasonlítod a gyógyszerek árával és a gyárak profitjával, elgondolkodhatsz azon, olyan nagy üzlet-e.

Reggie 2009.11.16. 22:34:23

@Accordion: Igazad van, a csalast es megtevesztest se buntessuk. Aki rajon az hazamehet, aki nem az buta es nyugodtan kihasznalhato.

bndrs 2009.11.16. 22:36:11

T. br,

az írásod összeszedett, az érvelésed logikus. Ebből arra lehet következtetni, hogy olvasott, tanult ember vagy. Már csak egy icipici olvasás hiányzik, hogy rájöjj, hogy amit tudsz az olyan pici szelete a tudásnak, tudománynak, hogy hogy az már majdnem nulla.
Sőt, helyenként a negatív tartományokba is elkalandozol: "A tudomány mai állása szerint a fizika törvényeivel ellentétes a homeopátia (elvi sík)." Itt gondolom a Te tudományod mai állására gondolsz, ugye? A fizika melyik törvényére gondolsz? Miért nem kémiára, vagy biológiára hivatkozol, az közelebb lenne a gyógyszerekhez, nem? "Egyetlen klinikai teszt sem bizonyította, hogy a placebo hatásnál többet tudna a homeopátia, pedig sok ilyen tesztet végeztek (gyakorlati sík)." Konkrétan milyen tesztekre hivatkozol? A Délpestiben amikor a detoxban megkínáltak egy felessel kutyaharapást szőrével alapon? Mert az nem az volt. Légyszi hivatkozd meg pontosan a klinikai teszteket, amikről olvastál. A homeopátiának már ma akkora szakirodalma van (köztük klinikai tesztek is), hogy életed végéig nem tudnád végigolvasni. "Ha működne, nem hívnák alternatív gyógymódnak, hiszen ki ne akarna egy mellékhatásmentes gyógyszert? Csillió-milliárdos üzlet lenne a gyógyszerlobbinak." Itt Hofi-tól tudnék idézni, amikor orvost játszva azt mondja: Szép dolog az egészség, de azért legyenek betegek is! A nyugati orvoslás (AMIRE SZÁMOS ESETBEN NAGY SZÜKSÉG VAN!) arra épül, hogy kivágjuk, tüneteket elfojtjuk és mindenki örül. Hogy mi a kiváltó ok, az kevésbé érdekes. Az, hogy egy másik panasszal visszamész két hét múlva, nem érdekes majd arra is adunk valamit. Hogy a neve alternatív gyógymód az meg azért van, mert valaminek az alternatívája. Magyarországtól nyugatra a homeopátiát egyetemen, orvosi szakirányként lehet tanulni, vajon miért? talán azt lenne érdemes kiemelni, hogy valóban nem árt ha a homeopátiával foglalkozó illető végzett orvos és van fogalma az egész rendszerről. Nem pedig valami önjelölt kuruzsló.
Egyszerű gépészmérnökként a saját szakmámban is látom, hogy évről évre találnak fel olyan dolgokat, amikről tíz éve még nem is álmodtunk, nemhogy a tanárainktól hallottuk volna akik 30-40 éve szereztek diplomát. Gondold el, mi van akkor az elektronikában meg az orvostudományban?
A végére még írok egy saját tapasztalatot is, azok kedvéért akik hajlandóak kinézni a saját fejecskéjükből kicsit távolabbra is. 14 évesen elkezdtek szemölcsök nőni a kezemen. 20 éves koromra olyan voltam mint egy leprás (nem tudom az milyen, de ilyennek képzelem), ha kezet fogtam valakivel, az undorodva méregette a kezem. Közben persze fagyasztották, lézerezték, ecsetelték, de hiába hittem a dolgok placebo hatásában is, csak nem múltak el. Sőt, ha egyet leégettek, kettő nőtt helyette. Megpróbálkoztam olyasmivel is mint a vérrehulló fecskefűvel való ecsetelés, ami sokaknak bejött. Ezt úgy képzeld, hogy külföldön dolgoztam és egy virágcseréppel a hónóm alatt csekkoltam be a szállodába minden héten. Itt is hittem erősen a placebo hatásban, de nem jött be. Aztán elvetődtem egy belgyógyászhoz, aki véletlenül homeopátiával is foglalkozott. 3 órán keresztül kérdezett (Érzed a különbséget a körzetiorvos 2 kérdés = egy recept Kalmopirin között ugye?), majd egy héttel későbbre kiértékelte a dolgokat. Mondta, hogy kemény dió a szemölcsvírus, a szakirodalom szerint 2-3 év, mire az immunrendszerem kiirtja. Minden mindegy alapon elkezdtem. Az első bogyó nem hatott semmit (a szervezeted reagál), egy hónap után lecserélte. Erre már voltak reakciók és az első látogatás után egy évvel elkezdtek rohadtul viszketni és egy hónap alatt eltűntek, nyom nélkül. Ma már csak a korábbi lézerezéses hegek emlékeztetnek az egészre. Az írásodat elolvasva viszont leesett a tantusz, hogy még a lézernek a késleltetett hatása lehetett. Egy szónak is száz a vége az, hogy nem tudunk, pláne ha csak nem hiszünk valamit, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az a valami nem létezik. Kívánom, hogy soha ne legyen olyan problémád, amit a hagyományos, nyugati orvoslás nem tud megoldani!

almodhi 2009.11.16. 22:36:40

@sagittarius: "A homeopátia bizonyítottan és a mindennapos tapasztalatok szerint is működik."

Nem. Egészen pontosan: semmivel sem működik jobban mint a tiszta víz.

"A homeopátiás szerek tőbbsége állami támogatás nélkül is 500-600 Ft-ba kerül." Ami elég szép extraprofit ahhoz képest, hogy a _semmit_ adják ennyiért. (Vö: a pi-víz is olcsó: 380 forint/liter asszem ...)

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.11.16. 22:37:55

@Rob67: Képzeld, nekem meg nem kellett sem orvosi sem homeopátiás vagy egyéb csodadoktoros kezelés, mégis elmúlt az allergiám. Ha beszedtem volna valami szart, lehet hogy azt hittem volna attól múlt el, de így legalább tudom, hogy magától.
Ennyit érnek az ilyen személyes élménybeszámolók, mindig attól múlik el, amiről azt gondolod.

Gera 2009.11.16. 22:41:23

@sagittarius: Szerintem elég nagy üzlet üres tejcukor golyócskákból 2 grammot 500 Ftért adni úgy, hogy a "fejlesztés" meg úgy néz ki, hogy a hasamra ütök, hogy most éppen mit írjak rá, minek a 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000-szoros hígítású "oldatával" permeteztem be. Matek és fizika antitalentumoknak még megjegyzem, hogy abban az adag "orvosságban" max 10000000000000000000000000 db atom van. A nullákat talán sikerül megszámolni (elég úgy saccra :)), a következtetésben már nem segítek, akinek nem megy önállóan, az menthetetlen. Persze lehet azt is mondani, hogy valaki elutasítja az anyag molekuláris szerkezetét, de akkor nem javaslom, hogy akár pl egy C-vitamin kapszulát be merjen venni, mert az arról szerzett ismeretink kőkeményen ezen alapulnak.

almodhi 2009.11.16. 22:41:34

bndrs: ezek aszemölcsö általában maguktól elmúlnak. Így aztán mindenki azt tekinti hatásosnak, amit éppen akkor csinált.

Itt vagyok én, 12 éves koromban nekem is voltak szemölcseim (ha nem is annyi, amennyi neked). Mi is próbálkoztunk mindennel eredménytelenül. Aztán úgy 13 évesen elkezdtem csúnyán beszélni. Azóta nincs egy szemölcsöm se bazmeg.

A.

2009.11.16. 22:45:08

@Cheradenine Zakalwe: a placebohatás egyébként mókás, régebben többször szedtem ampullás ginsenget, hatalmas étvégyat csinált, zabáltam vég nélkül. Most kapszulásat nyomok (anyám diktálja belém ezeket), mondom is neki, hogy megint egyfolytában éhes vagyok, képes vagyok este 11-kor lenyomni két nagy szelet húst. Mire mondja, hogy az ampullásban méhpempő van, az csinálja az ehetnéket, a kapszulásban viszont nincs az, tehát az nem etet. Na kábé így működik a homeopátia is.

almodhi 2009.11.16. 22:46:33

@shitgun: OFF a ginzenggel vigyázz, nemcsak ÉTvágyat csinál :-)

Gera 2009.11.16. 22:47:30

Egyébként tényleg nevetséges, hogy a homeopátiás szerek népszerűsége annak köszönhető, hogy az emberek nem tudnak róla semmit. Hagyjuk a tudományt, a hígítási elv alapvetően ellentétes a minket körülvevő világról saját magunk által szerzett mindennapi tapasztalatainkkal.

Accordion 2009.11.16. 22:47:31

@almodhi:
Hihi, milyen mókás, hogy én nem is álltam egyik oldalra sem a vitában, csak finoman pellengéreztem, de te mégis odaállítottál.
Lehet, hogy a szövegértéseddel van baj?

(Gy.k.: gyengébbek kedvéért leírom, hogy ez azt jelenti, hogy gyengébbek kedvéért...) Csak arra akartam rámutatni, hogy a cikkíró bácsi kicsit túloz, nem elég alapos, a nyugati orvoslás pedig dettó.

A 4-ik kérdésedre egyébként egyáltalán ne érezd olyan triviálisnak a választ... Lehet, hogy meglepődnél, ha lennének pontos adataid a Kína+India (=majdnemfél emberiség) összbetegségszámát összehasonlítva a másik nyugati féllel.
Én sem tudom a választ, de ne legyél annyira biztos a dolgodban...

almodhi 2009.11.16. 22:51:28

@Accordion: "nem is álltam egyik oldalra sem a vitában" jézusom, milyen az amikor odaállsz?

Kína+India: ez ugye vicc?

bndrs 2009.11.16. 22:53:42

@almodhi: ajaj, egy szilveszteri buli alatt kezdtek el viszketni. Ha attól múlt el ami ott volt, akkor elmegyek szemölcsgyógyásznak! 18-35 közötti nőnemű egyedek gyógyítását vállalom! :-)

Amúgy igen, van a szemölcsnek olyan fajtája ami csak úgy elmúlik. Ez sajna nem az volt.

sagittarius 2009.11.16. 22:54:11

@almodhi: 1. A környezetemben sokan használnak homeopátiás szereket, többen vannak olyanok, akik korábban csak az allopátiás (hagyományos) gyógyszerekben hittek, vagyis ott működött a placebó hatás. A kudarc után tértek át a homeopátiára, ami hatott.

2. A homeopátiás szereket ugyanúgy törzskönyveztetni kell, mint a többi gyógyszert. Hatástalan anyagoknál ezt vissza szokták utasítani.

Nem szerencsés, ha egy másik rendszer szerinti működést vársz el egy eszköztől. Megszokhattad, hogy egy hagyományos gyógyszerben kétszer annyi hatóanyag van, akkor az kétszer annyira hatásos. Egyszerűen tudomásul kéne venni, hogy a homeopátia másképp működik.

Az Index régi fórumán volt egy topic, ami arról szólt, hogy nem szabad használni a homeopátiát. Ezek a szerek azért hatásosak, mert a sátáni és démoni hatalmak ezek által akarják elkárhoztatni az embereket, ha tehát ilyet adsz a gyerekednek, akkor a pokolra juttatod. Az a toic legalább szórakoztató volt.

Accordion 2009.11.16. 22:55:31

@almodhi:
Mi a vicc? A majdnemfél? Vagy ők nem számítanak? Vagy vannak pontos adataid, és tudsz számokat? Lécci oszd meg velem, régóta foglalkoztat ez a kérdés.

Reggie 2009.11.16. 22:56:50

Amugy nezzetek meg a koncentraciokrol szolo leirast: www.remedia.at/homeopatia/qpotenz.html

Ha belegondolunk, hogy altalaban az erosebb gyogyszerek hatoanyag tartalma tablettankent a miligrammos nagysagrendtol a nehany szaz miligrammos nagysagrendu tartomanyba esik.

A homeopatias szereknel 1:50.000 koncentraciokrol van szo, azaz 1 grammos tablettak eseten(joval kisebbek ezek a golyocskak) 20 _mikro_ grammos hatoanyag tartalomrol lenne szo.
Csak ugy mellekes informacioken, hogy a vilagon levo egyik leghatekonyabb mereg (a ricin) is 70 mikrogramm felett hatasos. Pedig ez egy extrem kis hatasos koncentracioju anyag, es ritkan fordulnak elo hasonlo vegyuletek.

Arcturus 2009.11.16. 22:59:15

"Konkrétan milyen tesztekre hivatkozol? A Délpestiben amikor a detoxban megkínáltak egy felessel kutyaharapást szőrével alapon? Mert az nem az volt. Légyszi hivatkozd meg pontosan a klinikai teszteket, amikről olvastál."

Esetleg hivatkozhatnád te a teszteket, amik bizonyítják, hogy a homeopátia hatásos. (Kettős vakkal!)

Gera 2009.11.16. 22:59:18

@sagittarius: Nem kell ugyanúgy törzskönyveztetni. Nézz utána nyugodtan.

almodhi 2009.11.16. 23:03:59

@sagittarius: "A homeopátiás szereket ugyanúgy törzskönyveztetni kell, mint a többi gyógyszert. Hatástalan anyagoknál ezt vissza szokták utasítani."

Na ekkor menne tönkre az egész homeopátia-biznisz. A homeopátiás gyógyszerek esetében NEM kell végigcsinálni azt a rengeteg tesztet, mint a rendes gyógyszereknél. (Úgy gondolkodik, az engedélyező: hogy mivel nincs bennük semmi, miért ne engedélyezhetnénk) Így aztán marad bőven a beetető hirdetésekre is...

A "Környezetemben így-úgy..." típusú érvek helyet egyetlen tisztességesen végigcsinált dupla vaktesztet lécci.

"másik rendszer szerinti működést vársz el egy eszköztől."
Ez meg miféle baromság? Milyen rendszer? Egy rendszer van, a valóság. Ott nincs bizonyíték a homeopátiás szerek hatásosságára.

@Accordion: nézd már meg mennyi az átlagéletkor Indiában vagy Kínában lécci... vagy a gyerekhalandóság, vagy bármi más...

A.

Arcturus 2009.11.16. 23:04:48

"Nem szerencsés, ha egy másik rendszer szerinti működést vársz el egy eszköztől. Megszokhattad, hogy egy hagyományos gyógyszerben kétszer annyi hatóanyag van, akkor az kétszer annyira hatásos. Egyszerűen tudomásul kéne venni, hogy a homeopátia másképp működik."

Akkor nem érted. Első körben senkit nem érdekel ez. Add be 2000 betegnek, 1000-nek placebót, 1000-nek homeopátiás szert. A beteg és a betegnek szert odaadó személyzet se tudja, hogy melyik a placebo és melyik nem. Mind a 2000 ezután ugyanazt egye (ebédnek, vacsorának, etc.), ugyanazt csinálja, klinikai megfigyelés alatt.

Na, ezután, ha kb. ugyanannyi gyógyult lesz mindkét csoportban, akkor szerinted ez most hatásos szer v. nem?

Accordion 2009.11.16. 23:07:28

@almodhi:
Nézném én, de azt vártam, hogy te megmondod, hogy hol kell néznem, mert nyilván már nézted. Én ezt a számot már kb. 15 éve szeretném tudni. Mondd már meg, hogy hol nézzem!

Amúgy mégiscsak a szövegértéseddel van baj: „összbetegségszámát” írtam... Nem átlagéletkort....

bndrs 2009.11.16. 23:10:18

@Arcturus: Elsőre a google lehozott egy könyvet:
"The Trials of Homeopathy" is the first systematic review of all clinical trials of homeopathy, predominantly in Europe and North America, from its beginnings to the 21st century.
31$ + szállítási költségért elmerülhetsz benne.

Mondjuk megkérdőjelezhető a tartalma, mert a homeopathy.com-on van. Ha valamelyik nagy gyógyszercég árulná, gondolom sokkal hitelesebb lenne...

almodhi 2009.11.16. 23:15:06

@Accordion:

hol nézzem?: google, keresgélj

"összbetegségszámát" az meg mi?
vannak ilyen népegészségügyi mutatók mint a "születéskor várható élettartam" (ezt rövidítettem átlagéletkorra), "gyerekhalandóság", az egyes betegségek előfordulási aránya, túlélési mutatók stb.

"összbetegségszám" az nincs.

vagy arra akarsz utalni hogy az indiaiak (hála a keleti orvoslásnak) ugyan korán halnak, de egészségesebbek mint pl. a norvégok?

egyébként ezek a mutatók Kínában és Indiában látványosan javultak az elmúlt 30 évben. Kb. abban a tempóban ahogy gazdagodnak, ill. ahogy átveszik a nyugati orvoslást...

A

Gera 2009.11.16. 23:15:46

Azt hadd kérdezzem már meg a homeopátia hívőktől így egészen konkrétan, hogy akkor most szednétek modern gyógyszereket, ha betegek lennétek, vagy nem? Csak azért érdekel, mert ezek ugye elég keményen a modern kémia és molekuláris biológia eredményein alapulnak, ezek viszont durván ellentétesek a homeopátia alapelveivel. Gyengébbek kedvéért: egyszerre a kettő nem lehet igaz.

Accordion 2009.11.16. 23:16:19

@Gera:
Mondjuk aszittem, hogy valami WHO-val hozakodtok majd elő, mert a CIA nem tudom hogyan jön a képbe, de mind1.
Na, akkor mondj egy baró számpárt kérlek, a jelzett összefüggésben, a grafikontól most a hirtelenség okán eltekintek.
Köszi.

Gera 2009.11.16. 23:18:04

@Accordion: Hadd ne mán, keresd ki, ha érdekel valami. A CIA World Factbook nem rossz dolog, gyorsan lehet benne országra lebontva adatokat találni.

Arcturus 2009.11.16. 23:21:43

@bndrs: Ok, a könyv végül milyen eredményre jut? Mert az, hogy erről szól, még nem biztos, hogy pozitív eredményt mutat. Bár, ha onnan van...

almodhi 2009.11.16. 23:23:37

@Gera: azért a józan ész sokszor (de nem mindig) felülkerekedik még homeopata-körökben is.

Most akkor én írok egy személyes (és persze nem reprezentatív) történetet: tavaly egy nagyobb társasággal Erdélyben voltunk. Ott néhány homeopátia-hívővel - a fentinél élesebb - szalonvitákba keveredtem többször. Aztán a negyedik napon elkapott minket a közismert balkáni fosás (közel volt az ezeréves határ...).

Kitűnő összehasonlító tesztet tudtunk végezni a (nyugati pfúj) Bolus Adstringens és egy homeopátiás szer között. A második napon a homeopaták is kértek tőlem kemikáliát.

Meg kell jegyeznem, voltak akik egyik szerből sem kértek, ők szilvapálinkát használtak. Nem higítva. Az is bevált...

A.

Accordion 2009.11.16. 23:23:56

Meguntalak benneteket.
Nyilván ki tudom keresni, a részleteket és összeadnám, hogy kijöjjön az „összbetegségszám”.

Nem ezt akartam mondani, hanem azt, hogy ti sem tudtok számokat, csak hablatyoltok.
Honnan a faszból tudod, hogy rohamosan egészségesednek az Indiaiak és éppen az elmúlt harminc évben? Írta a Blikk? Ja, a Fókuszban volt!

Azt hittem, hogy találok itt pár értelmes embert, akivel lehet eszmét cserélni, de nem jött be. Inkább nézem tovább a Lovasi filmet.

almodhi 2009.11.16. 23:27:35

@Accordion: "Honnan a faszból tudod,"

Én megnéztem pl. a WHO-nál, vagy a CIA-nál (ők is dolgoznak WHO adatokból). Ne légy ennyire lusta. A tudást megszerezni még internettel is fáradságos dolog. Ja és sétálgattam Madrasban és Bombayben az utcán ...

Arcturus 2009.11.16. 23:28:26

Ok, Accordion, kiindulhatunk abból is, hogy senki nem tud számokat mondani, senki nem tud cikkekre hivatkozni.

De középiskolában tanultál-e fizikát, kémiát és biológiát? Mert akkor feltételezzük, hogy ezt közösen tudjuk. Már az alapján is hibádzik a homeopátia.

almodhi 2009.11.16. 23:30:42

@Accordion:

kezdetnek az is jó, ha ezt itt elolvasod. Lassan, figyelmesen...

szkeptikus.blog.hu/2009/06/25/szimpatikus_magia

Gera 2009.11.16. 23:34:23

Én amúgy hiszek a hígítási elvben: egyáltalán nem fogyasztok homeopátiás szereket, ami ugye végtelenszeres hígítás, a hatásuk így a legerősebb. Nyilván ezért vagyok aránylag egészséges :)

Bár tegnap volt egy kis hőemelkedésem, rögtön bevágtam 1 gramm C-vitamint, majd ma reggel megint és most semmi bajom. Ez némiképp ellentmond a hígítási elvnek, de az nyilván csak a homeopátiás cuccokra érvényes, a "kemikáliákra" nem.

De ha valaki biztosra akar menni, az vegye be egyszerre a normál C-vitamint és a homeopátiás csilliószoros hígítású verzióját :)

kacsa. 2009.11.16. 23:41:51

@almodhi: Mi valami olyasmit tanultunk, hogy a cuccok egy részét hígítás előtt alkoholban oldják fel. Lehet, hogy a pálinkások homeopátiás cuccot használtak, csak jól leplezték, mert már a gyomrukban hígították tovább és rázták össze a löttyöt.;) Vajon a széntablettát is ellenezték volna?
De legalább nem a rákjukat akarták homeopátiás cuccal gyógyítani... ismertem ilyet és a múlt időn a hangsúly.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.11.16. 23:58:34

@kacsa.: Igen, ez sajnos előfordul. Volt az ismerősi körömben is olyan ember aki halogatta az orvosi kezelést és inkább pakolt magára agyagot meg szórakozott a kristályokkal. Belehalt.

Ezért is veszélyes valódi alternatívaként kezelni az "alternatív gyógyítást". Ha működne, akkor nem hívnák alternatívnak.

{*} (törölt) 2009.11.17. 01:13:00

De az ellenkezőjét se bizonyították. Ráadásul annak ellenére hogy a magyarázat nem helyes maga a módszer működhet. Nyugaton támogatják a homeopatikát mert tapasztalat szerint működik.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.11.17. 07:21:36

@shitgun: A tudományos grafológia arra vállalkozik, hogy az írás külalakjából, annak jegyeiből, mint a mozgás egyfajta vetületéből megállapítsa az író személy egyes tulajdonságait, jellemvonásait.

A tud.graf. egyrészt mindig hangsúlyozta, hogy nem tévedhetetlen, mivel nincsenek precíz módszerei, illetve az írásképet még sokminden más befolyásolhatja. Másrészt kijelentette, hogy az írásból nem lehet megállapítani az illető nemét, konkrét betegségeit (azt leginkább csak egészségesen tett írásával összeetve), jövőjét, múltját, hajszínét, származási jellemzőit (nemzet, rassz stb.).

Érdekes téma, kár, hogy sokkal kevesebbet írunk papírra.

babó 2009.11.17. 09:11:52

sztem Accordionnak simán igaza van az összbetegségszámmal. ahol alacsony a várható élettartam, és sokkal egyszerűbb belehalni mondjuk egy vakbélgyulladásba vagy valamilyen bakteriális fertőzésbe vagy szülésbe fiatalon, ott egy rakás öregkori betegség kisebb arányban alakul ki, nem igaz? itt is sokat lehetne könnyíteni az egészségügy helyzetén, ha mindannyian szépen elpatkolnánk 40 évesen... :))

másrészt a homeopátia valahol tényleg beválik, bár persze ennyi erővel a druida boszorkányok is: olyan betegségeknél amik inkább lelki eredetűek, és a gyógyuláshoz valójában emberi figyelem, megértés, szertartás kell, nem pedig konkrét hatóanyag. pszichoterapeutához meg ugye minek menjenek az emberek? én spec. sámánhoz szeretnék járni, az olyan izgalmasnak hangzik :DDD

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.11.17. 10:13:42

@ern0: Ja, és ugyanúgy hülyeség. Olyan mint a horoszkóp, általános dolgokat fogalmaz meg amiről az emberek 90%-a úgy veszi, hogy személyesen rá vonatkozik.

Az egyetlen grafológia ami működik az az, amikor megállapítják egy adott szövegről hogy ki írta.

Mercer395 · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/gazdasagi-informatikus.php 2009.11.17. 10:15:53

@Diktaturha: ha már ennyire tudni akarod, nem csak csecsemőkön, de állatokon is működik a placebo-hatás, a szkeptikus blogon olvashatsz róla, született ott is pár száz komment homeopátia ügyben.

Egyébként szerintem teljesen jó dolog a homeopátia, csak gyerekeknél nem engedném, mert ők ugye még nem felelnek magukért, de felnőtteknél, ha meggyógyul, akkor érvényesült a placebo-hatás, teljesen jó, ha meg meghal, akkor egy manipulálható, selejtes hülyével kevesebb van: működik a természetes szelekció.

Scala 2009.11.19. 04:34:41

Ha életedben volt már migréned, akkor tudod, hogy az nem múlik el placebótól. Nekem működött rá a homeopátia.
És kaptam egy alkati szert, az első hónap 'felerősödése' óta egyszer, ismétlem négy hónap alatt egyetlen egyszer volt migrénes kezdeményem, a korábbi havi három-négyhez képest. Azon alkalommal is a homeop. szert használtam.

Lehet mondani, hogy manipulálható, placebóra öngyógyító stb. vagyok.
Szerintem viszont az ún. 'liberális gondolkodók' nem szabdok, mert intellektusuk rabjai. Nem sértésnek szánom, sőt lehet nektek ez bók. Szerintem szomorú.

És tényleg éljen a természetes szelekció, visszatérünk 60 év múlva a témára. ;-)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.11.22. 22:18:37

@Scala: Mi köze ehhez a liberális gondolkodásnak?

A homeopátia hasonlít a varázsvesszővel keresőkre. Váltig állítják, hogy ők bizony tényleg találnak vizet/aranyat vagy akármit, pedig ott az ideomotor effektusról van szó és amikor tudományos alaposságú vizsgálatnak vetik alá a varázsvesszősöket, akkor az eredményességük nem jobb a véletlennél.

en.wikipedia.org/wiki/Ideomotor_effect

Ezért nem lehet megbízni az anekdotákban. Például a migrén esetében felvetődik több dolog:

a. Placebó hatás: ha valamiről azt hiszed, hogy hatásos, akkor megnyugszol hogy hamarosan elmúlik a fejfájásod és ez segíthet abban hogy valóban elmúljon.
b. Sok dolog magától is elmúlik.
c. Selection bias: sokkal hajlamosabbak vagyunk azokra az alkalmakra emlékezni amikor valami "működött", mint amikor nem.

en.wikipedia.org/wiki/Selection_bias

A gyógyszerhatásosság mérése több évtizedes kutatási területet adott a pszichológusoknak, épp ezért olyan fontos a kettős vak teszt.

en.wikipedia.org/wiki/Blind_experiment

Scala 2009.11.24. 14:19:11

@br: Hello,
1. Liberális gondolkodó témához és pl. ez a kommented is:
"Az emberek ma a legkülönfélébb dolgoktól remélik megkapni a szabadságukat. Van aki a pénzen keresztül szeretné megszerezni, és természetesen a pénz rabja lesz. Más a tudáson keresztül, és saját intellektusának foglya lesz. (...)" Krúdy Tamás, Elle november.
Amikor olvastam Te jutottál eszembe, előtte két nappal jártam itt a postodnál, a blogodon.

2. migrén: nem anekdóta, az én esetem, ha megengeded leírom...

Másfél évtized alatt egyszer (!) sikerült elmulasztanom a migrénemet relaxációs technikával, de az egy hajnali eset volt, az este induló migrént soha, semmivel nem tudtam elmulasztani az Apranaxon (néha Cataflamon) kívül. Teljesen immunis voltam a Saridon stb. gyógyszerekre.
Szívós fejfájást, hányingert, kellemetlen rohamot képzelj el.
Idén júniusban voltam először homeop. rendelésen, bár már évek óta akartam, nem találtam kellően szimpatikus rendelőt. Aztán lett, Tatán.
A Belladonna szer (C 30-as higításban) működött, kortyolgatva egyébként, az orvosom szerint úgy hatásosabb, nem a mennyiség számít, hanem az inger gyakorisága. Pedig inkább szkeptikus voltam, mint bizakodó, oda is készítettem a Cataflamot, miközben feküdtem/fetrengeni kezdtem.
Eredmény: éreztem a roham közeledtét, de több időt (+ másfél órát) tölhettem a gép előtt, dolgozva, nem ütött ki egy roham, nem is volt roham. Aztán lefeküdtem, kicsit tompa volt a fejem, másnap reggel kótyagos szintén. Ittam egy kávét, lezárva.
Azóta amúgy n e m volt migrénes rohamom, (hónapokról van szó!) szedek egy ún. alkati szert.
Egyszer azért fájt a fejem, de máshol, mint a migrén esetében, szintén a szert használtam. Ami egyébként lázat is csillapított nálam nyáron.

A lényeg:
- köszönöm a linket, el fogom olvasni a wikis szócikkeket
- nem azért írtam, hogy meggyőzzelek, csak ha valaki idetévedne, aki pl. tartós/visszatérő fájdalmakkal küzd, és úgy érzi nem a jó kezelést kapja / mást iskipróbálna stb. - (pl. orvosi szempontból az én havi négy migrénem teljesen oké volt, aki ad magára annak ennyi van... :-D)
Szóval, egy próbát az ilyen személyeknek megér.

- és a cikked tényleg vicces! :-)))

valójábannemberci 2009.11.24. 18:21:29

@Scala: A Saridon és egyéb "száguldagyóccerafájdalomfeléháromdében" cuccok nyilván egy ellenpalcebó miatt nem működtek, mert tudatalatt te már a homeopátiára készültél, amióta csak létezett a problémád. Meg úgy voltál vele, hogy majd pont úgy "száguldagyóccerafájdalomfeléháromdében" hatású a Saridon, meg a többi, na persze. Nem hittél benne, ezért nem működött.
Szóval nem a gyógyszer tehet róla, hanem te.

Mindent meg lehet magyarázni. ;)

Amúgy én most kombinálom a hétköznapi házipatikát és a homeopátiát.
Megfázásra.
Aspirin, Neocitrony, és tőlük eltérő időpontban Stodal. Na erre varrjatok gombot. ;P

Scala 2009.11.25. 01:12:17

@berciXcore: És a Cataflamot, pláne az Apranaxot már a tudatalattim is befogadta, mielőtt kibújtam volna az anyaméhből. Hát persze. :-D
Mi megelőzésképpen a vírusokra Oscillococcinumot 'eszünk', elég jól működik a dolog. Remélem márciusig erről számolok be.
Neocitrant én sem vetem meg, egyébként. Bár egy ideje nincs rá szükség. De jó az néha. :-)))

Scala 2009.11.25. 01:21:28

@br: Elolvastam a linkelteket, nagyon érdekesnek találom. Köszönöm.
Szerintem az első kettőnek nincs köze a homeopátiához, nem bizonyítja, hogy 'áltudomány'.
Nem vagyok kellően felkészült a Boiron stb. cégek által végzett tesztekről, kettős vak tesztekből, ha eljut hozzám valami info, linkelem, küldöm.

Kis kieg., szintén személyes tapasztalat: két lábbal a földön járó, szkeptikus, és elég felkészült, okos sógoromat a sógornőm (mindketten szakorvosok, aneszteziológia, reumatológia) homeop.-val gyógyította ki a fázékonyságból, rendszeres megfázásokból, a mínusz 25 kg-s fogyásról nem is beszélve. Megkérdezem a véleményét a kettős vak tesztekről. ;-)

valójábannemberci 2009.11.25. 20:19:43

@Scala: Arról anyukád ehet. Meg apukád is. Meg apáink apái is. És apáink apáinak apái is. És apáink apáinak az apáinak... ;D
süti beállítások módosítása